Nicolaus Copernicus University in Torun - Central Authentication Service
Strona główna

Projections of wellness & SPA programs

General data

Course ID: 2600-SIW-M4-PP-3-S1
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (0919) Health, not elsewhere classified The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: Projections of wellness & SPA programs
Name in Polish: Projektowanie programów wellness i SPA
Organizational unit: Faculty of Biological and Veterinary Sciences
Course groups:
ECTS credit allocation (and other scores): 3.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.
Language: Polish
Type of course:

compulsory course

Total student workload:

(in Polish) 1. Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (30 godz.):

- udział w wykładach – 15 godz.

- udział w ćwiczeniach laboratoryjnych – 15 godz.

2. Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (45 godz.):

- konsultacje – 2 godz.

- przygotowanie prezentacji - 20h

- przygotowanie projektu - 23h

Łączna liczba godzin: 75 godz. (3 ECTS)



Learning outcomes - knowledge:

(in Polish) W1:Student potrafi zdefiniować podstawowe pojęcia związane z wellness i SPA – K_W05,

W2: Student ma podstawową wiedzę z zakresu marketingu, zarządzania oraz zna akty prawne dotyczące funkcjonowania ośrodka SPA i wellness – K_W04

W3: Zna zasady higieny i bezpieczeństwa pracy w SPA i wellness– K_W12,

W4: Potrafi samodzielnie stworzyć program dla ośrodka SPA i wellness. Zna cechy dobrej lokalizacji, urządzenia, zabiegi charakterystyczne dla SPA. Potrafi przeprowadzić analizę zaprezentowanego projektu – K_W13,

W5: Posiada aktualną wiedzę na temat trendów i ofert obiektów SPA. Posiada podstawową wiedzę z zakresu hotelarstwa, turystyki i rekreacji, zna specyfikę usług hotelarskich i potrafi określić rodzaje klienta – K_W07

W6: Zna i rozumie kompetencje zawodu managera w systemie zarządzania ośrodkiem SPA i wellness, a także w systemie edukacji zdrowotnej, ochrony i promocji zdrowia – K_W10

Learning outcomes - skills:

(in Polish) U1: Student potrafi stosować podstawowe techniki projektowania i metody oceny ofert SPA – K_U08

U2: Student potrafi wykorzystać dostępne narzędzia do gromadzenia informacji i analizy – K_U13

U3: Student ma umiejętność identyfikowania błędów i braku kompetencji w pracy managera – K_U09

Learning outcomes - social competencies:

(in Polish) K1: Potrafi pracować w zespole, efektywnie wypełniając powierzone zadania, wykazuje zdolności organizacyjne oraz komunikacyjne -K_K05, K_K02

K2: Ma świadomość prozdrowotnego stylu życia i potrafi umiejętnie ją propagować i rozpowszechniać - K_K09

K3: Potrafi określić priorytety służące realizacji planowanych zadań, a także dbałość o wizerunek zawodu managera / pracownika SPA - K_010

Teaching methods:

(in Polish) Wykład z prezentacją multimedialną


Metody dydaktyczne poszukujące:

-ćwiczenia audytoryjne będę obejmować prezentacje, dyskusję.

Następnie studenci będą wykonywać projekt


Short description: (in Polish)

Głównym celem zajęć jest zapoznanie studentów z podstawowymi definicjami i poziomami w obszarze Wellness and SPA.

Full description: (in Polish)

Zapoznanie studentów z podstawowymi definicjami i poziomami w obszarze Wellness and SPA.

Omówienie koncepcji Wellness and SPA oraz wymiarów w skali stylu życia człowieka XXI wieku.

Wielowymiarowość wellness jako trend nowych pokoleń.

Promowanie żywności tradycyjnej, zdrowej, naturalnej symbolem prozdrowotnego stylu życia.

Krajobraz, jako tło życia.

Trend nowych form relaksacji ciała i ducha.

Typy zabiegów SPA.

Programy SPA i Wellness. Czynniki warunkujące menu, zasady tworzenia menu pakiety SPA & Wellness.

Projektowanie programu ( menu) SPA i Wellness w oparciu o własną koncepcję.

Analiza przedstawionych menu

Bibliography: (in Polish)

1. A. Płotka, Zdrowy styl życia psychicznego, NeuroCentrum, Lublin 2003.

2. C. B. Corbin, J. G. Welk, K. Welk, W. J. Corbin, Fitness i wellness. Kondycja, sprawność, zdrowie, Zysk i s-ka, Poznań 2007.

Sallmann N. 2010. Megatrend wellness & SPA dla rynku usług wolnego czasu i hotelarstwa w XXI wieku.

3. Kaleta A. Hotelarstwo Spa i Wellness jako rozwojowy produkt przemysłu czasu wolnego – wybrane aspekty (http://jmf.wzr.pl/pim/2012_1_2_31.pdf ).

4. http://www.mhhe.com/hper/physed/clw/01corb.pdf

4. http://www.pnf.org/Definitions_of_Health_C.pdf

5. http://www.awf.edu.pl/wtir/nauka/czasopismo-turystyka-i-rekreacja/roczniki/2014/ii2014/Alejziak_B_Uslugi_SPA_-and-_Wellness_jako_element_zdrowego_stylu_zycia.pdf

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Kryteria oceniania:

Wykład:

zaliczenie z oceną na podstawie udziału w zajęciach, aktywność, realizacja i prezentacja projektu SPA i Wellness (praca w grupach) W1,W2,W3,W4,W5,W6, U1,U2,U3,K1,K2,K3

ndst - (0-59%)

dst- (60.0 -68.0%)

dst plus- (68.1-76%)

db- ( 76,1-84%)

db plus- (84,1-92%)

bdb- (92,1-100%)

Ćwiczenia:

zaliczenie z oceną na podstawie udziału w ćwiczeniach, aktywność, przygotowanie prezentacji, W1,W2,W3,W4,W5,W6, U1,U2,U3,K1,K2,K3

ndst - (0-59%)

dst- (60.0 -68.0%)

dst plus- (68.1-76%)

db- ( 76,1-84%)

db plus- (84,1-92%)

bdb- (92,1-100%)

Classes in period "Winter semester 2022/23" (past)

Time span: 2022-10-01 - 2023-02-19
Selected timetable range:
Go to timetable
Type of class:
Lecture, 15 hours more information
Tutorial, 15 hours more information
Coordinators: Agnieszka Ludwiczak
Group instructors: Agnieszka Ludwiczak
Students list: (inaccessible to you)
Credit: Grading

Classes in period "Winter semester 2023/24" (past)

Time span: 2023-10-01 - 2024-02-19
Selected timetable range:
Go to timetable
Type of class:
Lecture, 15 hours more information
Tutorial, 15 hours more information
Coordinators: Agnieszka Ludwiczak
Group instructors: Agnieszka Ludwiczak
Students list: (inaccessible to you)
Credit: Grading
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Nicolaus Copernicus University in Torun.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ contact accessibility statement site map USOSweb 7.1.1.0-7 (2025-03-24)