Nicolaus Copernicus University in Torun - Central Authentication Service
Strona główna

Etiquette and Good Manners

General data

Course ID: 2751-SM-S1-1-EDM
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (0312) Political sciences and civics The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: Etiquette and Good Manners
Name in Polish: Etykieta i dobre maniery
Organizational unit: Faculty of Political Science and Security Studies
Course groups: (in Polish) Stosunki międzyn. I stopnia - 1 rok- stacjonarne- sem. zimowy
ECTS credit allocation (and other scores): 2.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.
Language: Polish
Prerequisites:

(in Polish) Student powinien znać podstawowe zasady współżycia społecznego oparte na dobrych manierach.

Total student workload:

(in Polish) Przedmiot ma wartość 2 pkt. ECTS.

2 x min. 30 h = min. 60 h

Aby Student uzyskał zaliczenie z przedmiotu, niezbędne jest:

- aktywne uczestnictwo w wykładzie;

- praca indywidualna (czytanie literatury, przygotowanie i uzupełnianie notatek, zebranie i wybór odpowiednich materiałów do zajęć, powtarzanie materiału);

- aktywny udział w prezentacjach i dyskusjach.

Learning outcomes - knowledge:

(in Polish) W1: Student zna podstawowe reguły etykiety i savoir-vivre'u stosowane w relacjach biznesowych

W2: Student wie jak wykorzystywać poznane zasady w codziennych sytuacjach biznesowych oraz jak je wykorzystywać w realizacji różnych form przedsiębiorczości oraz działalności gospodarczej

Learning outcomes - skills:

(in Polish) U1: Student potrafi stosować w praktyce reguły savoir-vivre’u oraz odpowiednie metody i techniki w rozwiązywaniu problemów komunikowania instytucji biznesowych

U2: Student potrafi posługiwać się wybranymi normami i regułami savoir-vivre’u (w wymiarze społecznym i organizacyjnym) w szczególności w zakresie komunikowania instytucji biznesowych

Learning outcomes - social competencies:

(in Polish) K1: Student dąży do rozwoju: ma świadomość samorozwoju opartego na ciągłym pogłębianiu wiedzy i twórczą refleksję w odniesieniu do własnych doświadczeń

K2: Student potrafi stosować zasady etykiety i savoir-vivre'u podczas pracy w grupie.

Teaching methods:

(in Polish) 1. Prezentacje multimedialne.

2. Dyskusja i omawianie zagadnień.

3. Analiza materiałów źródłowych.

4. Interpretowanie zdjęć / krótkich filmów.

5. Praca w grupach / analiza przypadku.

6. Śledzenie bieżących wydarzeń i doniesień medialnych związanych z zastosowaniem reguł etykiety i dobrych manier.


Możliwość prowadzenia zajęć zdalnie (synchronicznie) na platformie Zoom Meeting (linka wysyłany na skrzynkę w USOSie przed zajęciami).

Observation/demonstration teaching methods:

- display

Expository teaching methods:

- description
- discussion
- narration

Exploratory teaching methods:

- brainstorming
- case study
- classic problem-solving
- situational

Online teaching methods:

- content-presentation-oriented methods
- exchange and discussion methods
- methods referring to authentic or fictitious situations

Short description: (in Polish)

Przedmiot ma na celu zapoznanie z genezą oraz regułami i zasadami etykiety, savoir-vivre’u oraz dobrymi manierami, które ułatwiają funkcjonowanie we współczesnym świecie biznesu. Dodatkowo ma za zadanie rozwijać umiejętności odpowiedniego przygotowania, znalezienia się, odpowiedniego ubioru oraz zachowania podczas spotkań biznesowych zarówno o charakterze oficjalnym jak też nieoficjalnym. Cele te powinny być osiągnięte poprzez udział w dyskusji, komentowanie zaprezentowanych zdjęć oraz krótkich filmów i analizowanie studiów przypadku..

Full description: (in Polish)

1. Zajęcia organizacyjne.

2. Dobre maniery w uczelni wyższej (pierwsze wrażenie, narzędzia komunikacji: korespondencja pisemna, rozmowy telefoniczne i netykieta).

3. Dobre maniery w uczelni wyższej (reguły dress code'u - proszę przynieść na zajęcia krawat)).

4./5./6. Przyjęcia dyplomatyczne, służbowe, biznesowe i towarzyskie – rodzaje, organizacja, zasady (proszę przynieść na zajęcia serwetkę kwadratową o boku 35-45 cm papierową – sztywną, lnianą lub bawełnianą)

• rola, formy i wybór rodzaju przyjęcia

• dekoracja sali i nakrycie stołu, oświetlenie (lampy, świece), kwiaty, naczynia, sztućce (indywidualne, serwingowe, specjalne), szkło

• serwetki, menu, kartoniki (koziołki) z nazwiskami

• organizacja i plan stołu

• dobór obsługi i rodzaje serwisu

• obowiązki gości i gospodarzy

7./8./9. Metody ustalania menu oraz wyboru napojów. Reguły zachowania przy stole.

• podstawowe informacje o napojach i ich serwowaniu

• podstawowe informacje o menu i sposobie serwowania potraw

• prawidłowy sposób jedzenia, mowa sztućców, ćwiczenia w rozpoznawaniu sztućców

• tzw. "dania trudne"

• toasty.

10. Dobre maniery każdego dnia

• przedstawianie i witanie się

• zasada pierwszeństwa a kontakty codzienne

• wchodzenie i wychodzenie (np. budynki, pomieszczenia, winda, schody)

• witanie się, ukłony, całowanie kobiet w rękę

• restauracja (np. kto zaprasza, kto płaci, zachowanie obsługi, szatnia)

• wręczanie kwiatów, prezentów i upominków

11./12. Podsumowanie wiadomości - krótkie filmy i scenki rodzajowe

• poszukiwanie błędów

• próba znalezienia właściwego rozwiązania

13. Wizytówki i korespondencja pisemna

• wizytówki

• korespondencja oficjalna (np. pisma urzędowe)

14. Kolokwium zaliczeniowe

15. Zajęcia końcowe.

Bibliography: (in Polish)

Literatura podstawowa:

1. Modrzyńska J., Protokół dyplomatyczny, etykieta i zasady savoir-vivre’u, Warszawa 2022

2. Pietkiewicz E., Protokół dyplomatyczny, Warszawa 1998 lub inne wydania

Literatura dodatkowa:

1. Barcz J., Urzędnik i biznesmen w środowisku międzynarodowym. Wybrane aspekty pragmatyki zawodowej, Warszawa 2002

2. Bortnowski A.W., Protokół dyplomatyczny i savoir vivre dla każdego, Ciechanów 2003

3. Debrett’s New Guide to Etiquette and Modern Manners, various editions

4. Debrett’s A-Z of Modern Manners, various editions

3. Ikanowicz C., Piekarski J., Protokół dyplomatyczny i dobre obyczaje, wyd. V, Warszawa 2004

4. Orłowski T., Protokół dyplomatyczny. Ceremoniał i etykieta – Akademia Dyplomatyczna Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Warszawa 2010 lub inne wydania

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Podstawowymi kryteriami oceniania będą:

1. Obecność na zajęciach.

2. Udział w dyskusji, przygotowanie i aktywność na zajęciach (ocenianie ciągłe, plusy za aktywność na zajęciach, wejściówki).

3. Kolokwium zaliczeniowe (ponad 50% na zaliczenie).

Prowadząca dopuszcza również możliwość prowadzenia zajęć i zaliczenia przy wykorzystaniu technik zdalnego nauczania (po wcześniejszym ustaleniu warunków spotkania np. na Zoom Meeting).

Pytania dot. indywidualnego zaliczenia (w tym m.in. warunki indywidualnego zaliczenia w związku z przyznaną IOS czy przepisania oceny) należy zgłaszać najpóźniej w ciągu miesiąca od rozpoczęcia semestru.

Classes in period "Winter semester 2022/23" (past)

Time span: 2022-10-01 - 2023-02-19
Selected timetable range:
Go to timetable
Type of class:
Discussion seminar, 30 hours more information
Coordinators: Joanna Modrzyńska
Group instructors: Joanna Modrzyńska
Students list: (inaccessible to you)
Credit: Course - Grading
Discussion seminar - Grading

Classes in period "Winter semester 2023/24" (past)

Time span: 2023-10-01 - 2024-02-19
Selected timetable range:
Go to timetable
Type of class:
Discussion seminar, 30 hours more information
Coordinators: Joanna Modrzyńska
Group instructors: Joanna Modrzyńska
Students list: (inaccessible to you)
Credit: Course - Grading
Discussion seminar - Grading

Classes in period "Winter semester 2024/25" (past)

Time span: 2024-10-01 - 2025-02-23
Selected timetable range:
Go to timetable
Type of class:
Discussion seminar, 30 hours more information
Coordinators: Joanna Modrzyńska
Group instructors: Joanna Modrzyńska
Students list: (inaccessible to you)
Credit: Course - Grading
Discussion seminar - Grading
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Nicolaus Copernicus University in Torun.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ contact accessibility statement site map USOSweb 7.1.1.0-7 (2025-03-24)