Culinary tourism - food around the world
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2800-OG-EN-CTW |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(1015) Podróże, turystyka i wypoczynek
|
Nazwa przedmiotu: | Culinary tourism - food around the world |
Jednostka: | Wydział Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej |
Grupy: |
Przedmioty ogólnouniwersyteckie |
Strona przedmiotu: | https://sites.google.com/site/therzezbiarztravels/ |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | angielski |
Wymagania wstępne: | (tylko po angielsku) communicative English |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot fakultatywny |
Całkowity nakład pracy studenta: | (tylko po angielsku) Contact hours with teacher: - lectures - 15 h - tutorials - 8 h - Field trip – 7 h Self-study hours: - preparation for classes – 30 h - preparation for tests - 30 h - project – 20 h - consultations - 5 h sum: 115 h (4 ECTS) |
Efekty uczenia się - wiedza: | (tylko po angielsku) Student W1: will be able to set culinary tourism within cultural tourism; W2: can describe what are specific features of food/wine tourist; W3: will be acquainted with culinary regions of the world; W4: will be acquainted with wine regions of the Europe and the world. |
Efekty uczenia się - umiejętności: | (tylko po angielsku) Student U1: will be able to analyze role of food tourism in local economy of assorted regions; U2: will be able to describe similarities and differences in food tourism offer of various regions;; U3: • Students are able to plan and prepare food/wine/beer tourist holiday offer |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | (tylko po angielsku) Student K1: will better understand ethnic and cultural issues connected with food rules in different religions; K2: is more tolerant; K3: can cooperate during implementation of group tasks. |
Metody dydaktyczne: | (tylko po angielsku) - informative lecture - case study, - fieldwork (observation), - discussion. |
Metody dydaktyczne eksponujące: | - pokaz |
Metody dydaktyczne podające: | - opowiadanie |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Skrócony opis: |
(tylko po angielsku) Aim of course Culinary tourism – food around the world is to acquaint students with culinary specific features of various regions of the world. |
Pełny opis: |
(tylko po angielsku) The aim of course Culinary tourism – food around the world is to acquaint students with culinary specific features of various regions of the world. It will be explained what role food tourism can play in regional development. During the course there would be analyze of food tourism consumer behaviour. The subject will also focus on main wine regions of the world and its attraction, both of natural and human origin, complementing the wine production. Food, wine and beer trails/roads would be described and evaluated. Poland as culinary tourism destination would be assessed. During the course half-day fieldtrip to Przy Talerzyku Winery and vineyard is planned (on Student own expense). |
Literatura: |
(tylko po angielsku) Obligatory: • Food Tourism around the world 20032. Eds. C. Michael Hall, L. Sharples,R. Mitchell, N. Macionis. B. Cambourne. Butterworth-Heinemann. Oxford et al. • Wine tourism around the world. 2002. Eds. C. Michael Hall, L. Sharples, B. Cambourne, N. Macionis. Butterworth-Heinemann. Oxford et al. Additional: • Charzyński P., Świtoniak M., Burneika D., Skorupskas R. 2015, Food tour in South-Eastern Turkey – in the search of culinary heritage. [w:] S. Sahin i P. Charzyński (red.) The cultural heritage and its sustainability in Europe. Pegem Akademi, Ankara, s. 51-68 • Charzyński P., Łyszkiewicz A., Musiał A., Podgórski Z., 2015, Culinary tourism in the Cuiavian-Pomeranian Province, Poland. [w:] S. Sahin i P. Charzyński (red.) The cultural heritage and its sustainability in Europe. Pegem Akademi, Ankara, s. 69-89 • Burneika D., Skorupskas R., Charzyński P., Świtoniak M., 2015, Cultural Tourism in Lithuania – Experiencing Culinary Heritage in Regional Feasts [w:] S. Sahin i P. Charzyński (red.) The cultural heritage and its sustainability in Europe. Pegem Akademi, Ankara, s. 91-105 • Charzyński P., Podgórski Z., Dąbkowska A., Stawska M., 2017, The assessment of the recognisability and attractiveness of regional kinds of Polish Cuisine in the context of culinary tourism, “Geography and Tourism” 5(1), s. 7-18. • Charzyński P., Gonia A, Podgórski Z., 2017, Branding Spain as the top enotouristic destination - Assessment of the resources and promotional activities, “Geography and Tourism” nr 5(1), s. 73-84. • Charzyński P., Łyszkiewicz A, Musiał M., 2017, Portugal as a culinary and wine tourism destination, “Geography and Tourism” nr 5(1), s. 85-100. • Jasińska J., Charzyński P., Świtoniak M., 2017. Potential for the development of culinary tourism in Zambia, “Geography and Tourism” nr 5(1), s. 101-111. • Kwietniewska Sylwia, Charzyński Przemysław, 2020. Enotourism in North Macedonia : current state and future prospects, “Geography and Tourism” nr 8(1): 65-80; DOI: 10.36122/GAT20200806. • Śmigelska P., Charzyński P., 2020. North Macedonia as Food Toursim Destination – Trends and Perspectives, “Geography and Tourism” nr 8(1): 91-104; DOI: 10.36122/GAT20200808. |
Metody i kryteria oceniania: |
(tylko po angielsku) Assessment methods: presence and activity during classes, tutorials: project; lecture: test - open answer questions. Notes and criteria: 3.0 – 50%; 3.5 – 60%; 4.0 – 70%; 4.5 – 80%; 5.0 – 90% Note: projects have deadlines, if not prepared before deadline student got grade 2,0. |
Praktyki zawodowe: |
(tylko po angielsku) n/a |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 8 godzin
Wykład, 15 godzin
Zajęcia terenowe, 7 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Przemysław Charzyński | |
Prowadzący grup: | Przemysław Charzyński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę Zajęcia terenowe - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-20 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CW
CW
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 8 godzin
Wykład, 15 godzin
Zajęcia terenowe, 7 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Przemysław Charzyński | |
Prowadzący grup: | Przemysław Charzyński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę Zajęcia terenowe - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-20 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
CW
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 8 godzin
Wykład, 15 godzin
Zajęcia terenowe, 7 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Przemysław Charzyński | |
Prowadzący grup: | Przemysław Charzyński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę Zajęcia terenowe - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-17 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: | (brak danych) | |
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.