Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Higiena i epidemiologia [1700-A2-HEPIZ-SJ] Semestr zimowy 2018/19
Laboratorium, grupa nr 1

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Higiena i epidemiologia [1700-A2-HEPIZ-SJ]
Zajęcia: Semestr zimowy 2018/19 [2018/19Z] (zakończony)
Laboratorium [LAB], grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień). (brak danych)
Liczba osób w grupie: 12
Limit miejsc: 15
Zaliczenie: Zaliczenie
Prowadzący: Ewa Bednarska, Małgorzata Szady-Grad
Literatura:

Literatura podstawowa:

1. Jędrychowski W (red.). Epidemiologia w medycynie

klinicznej i zdrowiu publicznym. Wydawnictwo

Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2010

2. Marcinkowski J (red.). Podstawy higieny. Volumed,

Wrocław 1998

3. Jabłoński L., Karwat I.: „Podstawy epidemiologii

ogólnej, epidemiologia chorób zakaźnych”, Lublin 2002.

Literatura uzupełniająca:

1. Jethon Z (red.). Medycyna zapobiegawcza i

środowiskowa. Wydawnictwo Lekarskie PZWL,

Warszawa 1997

2. Kolarczyk E (red.). Wybrane problemy higieny i ekologii

człowieka. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego,

Kraków 2008

3. Karczewski J (red.). Higiena. Wydawnictwo Lekarskie

PZWL, Lublin 2002

4. Jarosz M (red.). Normy żywienia człowieka. Podstawy

prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wydawnictwo

Lekarskie PZWL, Warszawa 2000

Zakres tematów:

Wykłady:

1. Przedstawienie podstawowych treści z zakresu higieny

i epidemiologii oraz ich miejsca w medycynie. Zapoznanie z zasadami nadzoru sanitarnego

w środowisku pracy.

2. Podział badań epidemiologicznych i zasady

ich przeprowadzania. Wprowadzenie do statystyki w ramach badań epidemiologicznych.

3. Epidemiologia chorób zakaźnych. Epidemiologia, zwalczanie i zapobieganie AIDS, WZW B i C. Epidemiologia zakażeń szpitalnych. Epidemiologia wybranych chorób zakaźnych szerzących się przez ekspozycje na zakażoną krew. Epidemiologia

i profilaktyka wybranych chorób cywilizacyjnych.

4. Higiena żywienia - wybrane zagadnienia. Zanieczyszczenia żywności, substancje wzbogacające żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka. Żywność genetycznie modyfikowana. Jakość żywności

i jej ochrona.

5. Higiena komunalna - przedmiot, zadania. Znaczenie wody dla życia i zdrowia. Sposoby zaopatrywania ludności w wodę, działania zmierzające do poprawy jakości wód w Polsce. Higiena pracy. Choroby zawodowe jako efekt szkodliwego oddziaływania środowiska pracy. Najczęstsze choroby zawodowe w Polsce.

Laboratoria:

1. Metody badań epidemiologicznych w medycynie środowiskowej: badania retro- i prospektywne. Ryzyko względne i przypisane. Badania skriningowe. Testy diagnostyczne.

2. Mierniki stanu zdrowia ludności. Standaryzacja współczynników. Statystyka w epidemiologii.

3. Planowanie badania epidemiologicznego. Zasady doboru testów diagnostycznych w badaniach epidemiologicznych. Konstrukcja i typy standaryzowanych kwestionariuszy.

4. Higiena radiacyjna - ochrona radiologiczna w aspekcie promieniowania jonizującego. Niejonizujące promieniowanie elektromagnetyczne - wpływ na zdrowie człowieka.

5. Higiena Pracy - Metodyka pomiarowa szkodliwości zawodowych, normatywy higieniczne i interpretacja wyników badań (hałas, oświetlenie, szkodliwości chemiczne, pyły).

6. Higiena żywności i żywienia - odstawowe badania laboratoryjne żywności: wykrywanie zanieczyszczeń w żywności oraz substancji dodatkowych.

7. Zatrucia pokarmowe z uwzględnieniem zatruć grzybami.

8. Higiena komunalna - źródła i przyczyny zanieczyszczenia wód naturalnych i w procesie dystrybucji, sposoby zaopatrywania w wodę. Ocena jakości wody na podstawie jej cech fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych.

Metody dydaktyczne:

Wykład:

- wykład informacyjny (konwencjonalny) z prezentacją multimedialną;

- wykład problemowy;

- wykład konwersatoryjny.

Laboratoria i ćwiczenia:

- ćwiczenia praktyczne;

- analiza wyników badań epidemiologicznych;

- metoda klasyczna problemowa;

- dyskusja.

Seminaria:

- nie dotyczy.

Metody i kryteria oceniania:

Treści wykładów weryfikowane są egzaminem końcowym teoretycznym, złożonym z 6 pytań otwartych. Za każdą odpowiedź student uzyskuje punkty w skali 1-3. Do uzyskania pozytywnej oceny konieczne jest zdobycie 11 punktów (60%) punktów. Podczas egzaminu oceniane są następujące efekty: W1, W2, W3, W4, W5.

Uzyskane punkty przelicza się na stopnie według następującej skali:

Procent punktów Ocena

92-100% Bardzo dobry

84-91% Dobry plus

76-83% Dobry

68-75% Dostateczny plus

60-67% Dostateczny

0-59% Niedostateczny

Egzamin końcowy teoretyczny: ≥ 60% (W1-W5)

Laboratorium oceniane jest na podstawie wykonanych ćwiczeń laboratoryjnych. Raporty ocenione ≥ 60%, (U1, U2, U3), uzyskują zaliczenie bez oceny.

Przedłużona obserwacja/Aktywność (≥ 50% lub 1-3 punkty; 3 punkty = ocena bardzo dobry) (K1).

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)