Biochemia [1704-A2-BCHL-SJ]
Semestr letni 2018/19
Laboratorium,
grupa nr 1
Przedmiot: | Biochemia [1704-A2-BCHL-SJ] |
Zajęcia: |
Semestr letni 2018/19 [2018/19L]
(zakończony)
Laboratorium [LAB], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
Termin i miejsce:
|
(brak danych) |
Liczba osób w grupie: | 7 |
Limit miejsc: | (brak danych) |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Prowadzący: | Ryszard Oliński, Ewelina Zarakowska |
Strona domowa grupy: | http://edukacja.cm.umk.pl/ |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Berg JM, Tymoczko JL, Stryer L. Biochemia. PWN, Warszawa 2018 2. Kłyszejko-Stefanowicz L. Ćwiczenia z biochemii. PWN Warszawa 2013 3. Murray RK, Granner DK, Rodwell VW. Biochemia Harpera. PZWL Warszawa 2018 Literatura uzupełniająca: 1. Brown TA. Genomy. PWN, Warszawa 2018 2. Devlin TM. Textbook of Biochemistry with Clinical Correlations. Willey-Lis 2010 3. Kłyszejko-Stefanowicz L. Cytobiochemia. PWN 2017 4. Węgleński P. Genetyka molekularna. PWN, Warszawa 2017 |
Zakres tematów: |
Laboratoria: 1. Ćwiczenie wprowadzające. 2. Zapoznanie studentów z regulaminem BHP. Nauka prawidłowej obsługi urządzeń na pracowni biochemicznej, korzystania z dozatorów i pipet automatycznych. Zapoznanie studentów z zakresem materiału obowiązującego w ramach przygotowania teoretycznego do zajęć z biochemii ogólnej oraz metodami sprawdzającymi poziom przyswojenia wymaganej wiedzy. 3. Aminokwasy - struktura, właściwości i funkcje. 4. Reakcje wspólne dla wszystkich aminokwasów. Reakcje specyficzne dla poszczególnych aminokwasów. Chromatografia cienkowarstwowa aminokwasów na żelu krzemionkowym. 5. Białka - struktura, właściwości i funkcje. Preparatyka biochemiczna: metody separacji białek. Budowa białek. Właściwości chemiczne i biologiczne białek. Amfoteryczne właściwości białek. Denaturacja białek. Reakcje charakterystyczne białek. 6. Metody separacji i ilościowego oznaczania białek. Filtracja żelowa (błękit dekstrynowy 2000, mioglobina, chromian potasu). Zastosowanie filtracji żelowej do frakcjonowania i oczyszczania mieszanin substancji o różnej masie cząsteczkowej. Oznaczanie ilościowe białka metodą biuretową. Wysalanie białek przy zastosowaniu siarczanu 7. amonu. 8. Cukry proste i dwucukry - struktura, właściwości i funkcje. 9. Reakcje charakterystyczne na cukry proste: 10. Próby redukcyjne. Reakcje barwne z mocnymi kwasami. Fermentacja alkoholowa. 11. Otrzymywanie osazonów cukrów prostych i dwucukrów. 12. Dwucukry i wielocukry- struktura, właściwości i funkcje. 13. Reakcje dwucukrów redukujących i nieredukujących. Hydroliza dwucukrów. Reakcja skrobi z 14. jodem. Wysalanie skrobi. Właściwości redukujące skrobi, hydroliza enzymatyczna skrobi. 15. Rozpuszczalność i hydroliza celulozy. 16. Kinetyka reakcji enzymatycznych (część I). 17. Oznaczanie cukrów redukujących z kwasem 3,5-dinitrosalicylowym (DNS) i zastosowanie tej 18. metody do oznaczania aktywności inwertazy - wykreślenie krzywej wzorcowej. 19. Badanie wpływu różnych stężeń inwertazy na szybkość hydrolizy sacharozy. 20. Kinetyka reakcji enzymatycznych (część II). 21. Wyznaczenie szybkości początkowych reakcji. Wyznaczenie maksymalnej szybkości reakcji 22. (Vmax). Wyznaczanie stałej Michaelisa (Km) dla reakcji hydrolizy sacharozy katalizowanej przez 23. inwertazę. 24. Zasady izolacji kwasów nukleinowych i nukleoprotein. 25. Izolowanie RNA z drożdży. 26. Kwasy nukleinowe - struktura, właściwości i funkcje. 27. Ilościowe oznaczanie RNA z drożdży metodą kolorymetryczną z orcyną. Analiza chemiczna 28. preparatów kwasów nukleinowych. Spektrofotometria kwasów nukleinowych – widma absorpcyjne, 29. oznaczanie czystości preparatów kwasów nukleinowych. 30. Tłuszczowce - struktura, właściwości i funkcje. 31. Wykrywanie glicerolu – próba akroleinowa. Zmydlanie tłuszczów. Otrzymywanie mydła 32. nierozpuszczalnego. Wysalanie mydła. Wydzielanie wolnych kwasów tłuszczowych. 33. Rozpuszczalność tłuszczów. Jełczenie aldehydowe – próba Kreisa. Cholesterol - struktura, właściwości i funkcje. 34. Wykrywanie cholesterolu 35. Zaliczenie przedmiotu-analiza uzyskanych ocen. Ćwiczenia: 1. Podsumowanie materiału i kolokwium: aminokwasy, peptydy, białka. 2. Podsumowanie materiału i kolokwium: cukry i enzymy. 3. Podsumowanie materiału i kolokwium: kwasy nukleinowe i lipidy. |
Metody dydaktyczne: |
Ćwiczenia i laboratoria: − metoda laboratoryjna, obserwacji, pokazu − ćwiczenia praktyczne |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady, ćwiczenia i laboratoria: − Kolokwium: zaliczenie ≥ 60% (W1, W2, W3, U1, U4, K1) Liczba punktów Ocena 29-30 Bardzo dobry 27-28 Dobry plus 24-26 Dobry 21-23 Dostateczny plus 18-20 Dostateczny 0-17 Niedostateczny Laboratoria: − Krótki sprawdzian wiadomości w formie pisemnej na początku ćwiczeń: zaliczenie≥ 60% (0 – 4 punkty - W1, K1) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.