Organizacja żywienia zbiorowego i bezpieczeństwo: Polityka wyżywienia [1800-D1-PW-S2]
Semestr letni 2018/19
Wykład,
grupa nr 1
Przedmiot: | Organizacja żywienia zbiorowego i bezpieczeństwo: Polityka wyżywienia [1800-D1-PW-S2] |
Zajęcia: |
Semestr letni 2018/19 [2018/19L]
(zakończony)
Wykład [WYK], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
Termin i miejsce:
|
(brak danych) |
Liczba osób w grupie: | 0 |
Limit miejsc: | (brak danych) |
Zaliczenie: | Zaliczenie |
Prowadzący: | Małgorzata Chudzińska |
Literatura: |
Literatura obowiązkowa 1. Gawecki J., Hryniewiecki L. Żywienie człowieka t.1., PWN Warszawa 2007 2. Szponar L. i wsp., Żywienie a rozwój – ocena globalna. Seria przekładów (zeszyt 4) Instytutu Żywności i Żywienia , Warszawa 1995 3. Mazurkiewicz M. i wsp. Aktualne problemy rolnictwa, gospodarki żywnościowej i ochrony środowiska Wyd. AR, Wrocław 2006. Literatura uzupełniająca: 1. WHO, Food and Nutrition Policy in Europe. Report on a WHO Conference.Copenhagen 1991 |
Zakres tematów: |
1. Zasięg i rozmiary problemów żywnościowych. Problemy żywieniowe-wielkość i tendencje. Światowe i krajowe problemy żywieniowe, produkcji i dystrybucji żywności Wykorzystanie bilansów żywnościowych do oceny sytuacji w zakresie żywienia. Skutki niewłaściwego odżywiania i projekty FAO/WHO ich zapobiegania. 2. Czynniki wpływające na stan odżywienia. Żywność i żywienie – podaż i dostępność żywności, jakość i bezpieczeństwo żywności. 3. Czynniki wpływające na stan odżywienia. Żywienie a zdrowie – Niedożywienie, choroby zakaźne a zdrowie środowiskowe, styl życia i żywienie, dostępność opieki zdrowotnej. 4. Czynniki wpływające na stan odżywienia. Opieka a żywienie – opieka w gospodarstwie domowym, opieka w społeczności, systemy ubezpieczeń społecznych. 5. Polityka rozwoju a żywienie. Wzrost gospodarczy i polityka makroekonomiczna a żywienie, polityka rolna a żywienie, polityka środowiskowa a żywienie. 6. Polityka rozwoju a żywienie. Polityka demograficzna a urbanizacja, międzynarodowe warunki gospodarcze a żywienie, współpraca zagraniczna . |
Metody dydaktyczne: |
informacyjny z prezentacją multimedialną |
Metody i kryteria oceniania: |
pisemne testowe z pytaniami obejmującymi treści wykładowe i seminaryjne (ostateczna ocena = 60% z oceny merytorycznej (test) + 25% z oceny umiejętności praktycznych (referaty) + 15% z oceny kompetencji (systematyczność, udział w dyskusji) |
Uwagi: |
1 grupa wykład |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.