Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Organizacja żywienia zbiorowego i bezpieczeństwo: Polityka wyżywienia [1800-D1-PW-S2] Semestr letni 2018/19
Wykład, grupa nr 1

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Organizacja żywienia zbiorowego i bezpieczeństwo: Polityka wyżywienia [1800-D1-PW-S2]
Zajęcia: Semestr letni 2018/19 [2018/19L] (zakończony)
Wykład [WYK], grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień). (brak danych)
Liczba osób w grupie: 0
Limit miejsc: (brak danych)
Zaliczenie: Zaliczenie
Prowadzący: Małgorzata Chudzińska
Literatura:

Literatura obowiązkowa

1. Gawecki J., Hryniewiecki L. Żywienie człowieka t.1., PWN Warszawa 2007

2. Szponar L. i wsp., Żywienie a rozwój – ocena globalna. Seria przekładów (zeszyt 4) Instytutu Żywności i Żywienia , Warszawa 1995

3. Mazurkiewicz M. i wsp. Aktualne problemy rolnictwa, gospodarki żywnościowej i ochrony środowiska Wyd. AR, Wrocław 2006.

Literatura uzupełniająca:

1. WHO, Food and Nutrition Policy in Europe. Report on a WHO Conference.Copenhagen 1991

Zakres tematów:

1. Zasięg i rozmiary problemów żywnościowych.

Problemy żywieniowe-wielkość i tendencje. Światowe i krajowe problemy żywieniowe, produkcji i dystrybucji żywności Wykorzystanie bilansów żywnościowych do oceny sytuacji w zakresie żywienia. Skutki niewłaściwego odżywiania i projekty FAO/WHO ich zapobiegania.

2. Czynniki wpływające na stan odżywienia.

Żywność i żywienie – podaż i dostępność żywności, jakość i bezpieczeństwo żywności.

3. Czynniki wpływające na stan odżywienia.

Żywienie a zdrowie – Niedożywienie, choroby zakaźne a zdrowie środowiskowe, styl życia i żywienie, dostępność opieki zdrowotnej.

4. Czynniki wpływające na stan odżywienia.

Opieka a żywienie – opieka w gospodarstwie domowym, opieka w społeczności, systemy ubezpieczeń społecznych.

5. Polityka rozwoju a żywienie.

Wzrost gospodarczy i polityka makroekonomiczna a żywienie, polityka rolna a żywienie, polityka środowiskowa a żywienie.

6. Polityka rozwoju a żywienie.

Polityka demograficzna a urbanizacja, międzynarodowe warunki gospodarcze a żywienie, współpraca zagraniczna .

Metody dydaktyczne:

informacyjny z prezentacją multimedialną

Metody i kryteria oceniania:

pisemne testowe z pytaniami obejmującymi treści wykładowe i seminaryjne (ostateczna ocena = 60% z oceny merytorycznej (test) + 25% z oceny umiejętności praktycznych (referaty) + 15% z oceny kompetencji (systematyczność, udział w dyskusji)

Uwagi:

1 grupa wykład

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)