Dietetyka w wellness i SPA 2600-SIW-M4-DW-3-S1
Semestr zimowy 2019/20
Wykład,
grupa nr 1
![]() zaznaczono (na zielono) terminy aktualnie wyświetlanej grupy |
| |||||
Przedmiot | Dietetyka w wellness i SPA 2600-SIW-M4-DW-3-S1 | |||
Zajęcia |
Semestr zimowy 2019/20 (2019/20Z)
(zakończony)
Wykład (WYK), grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
|||
![]() |
Terminy i miejsca: |
każdy poniedziałek, 13:45 - 16:45
sala M1 Wydziały: Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych oraz Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej jaki jest adres?
każdy poniedziałek, 16:45 - 17:30
sala M1 Wydziały: Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych oraz Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej jaki jest adres? |
||
![]() |
Terminy najbliższych spotkań: | Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań. | ||
Liczba osób w grupie: | 23 | |||
Limit miejsc: | 23 | |||
Prowadzący: | Justyna Przybyszewska | |||
Zakres tematów: |
Wykłady: 1. Fizjologiczne podstawy racjonalnego odżywiania oraz profilaktyki żywieniowej i ich znaczenie dla zdrowia człowieka. (6 godzin) Treści kształcenia: Żywieniowe wartości referencyjne. Czynniki warunkujące wymagania żywieniowe. Rola diety i stylu życia w optymalizacji zdrowia. Związek nieprawidłowego zbilansowania diety z ryzykiem wystąpienia chorób dietozależnych. Najczęstsze błędy żywieniowe Polaków. Czynniki wpływające na nawyki żywieniowe. Etapy działań edukacyjnych. 2. Zalecenia żywieniowe dla osób o zwiększonym wydatku energetycznym oraz osób z zaburzeniami stanu odżywienia (otyłością lub niedożywieniem). (6 godzin) Treści kształcenia: Znaczenie węglowodanów i białek w żywieniu osób o zwiększonej aktywności fizycznej. Udział poszczególnych składników w diecie w zależności od rodzaju uprawianej dyscypliny. Rola substancji ergogenicznych w żywieniu sportowców. Schemat postępowania żywieniowego w dietoterapii otyłości. Schemat postępowania żywieniowego w ciężkim niedożywieniu białkowo-energetycznym. 3. Rola diety w procesie bioregeneracji: Treści kształcenia: Produkty wskazane i przeciwwskazane w procesie odnowy powysiłkowej. Stosowane strategie żywieniowe, przed treningiem, w trakcie i po treningu sportowym. |
|||
Uwagi: |
grupa wykładowa, studia stacjonarne pierwszego stopnia, sport i wellness |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.