Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowaniaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Dietetyka w wellness i SPA 2600-SIW-M4-DW-3-S1
Semestr zimowy 2019/20
Wykład, grupa nr 1

powiększ
plan zajęć przedmiotu
zaznaczono (na zielono) terminy
aktualnie wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot Dietetyka w wellness i SPA 2600-SIW-M4-DW-3-S1
Zajęcia Semestr zimowy 2019/20 (2019/20Z) (zakończony)
Wykład (WYK), grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Terminy i miejsca:
każdy poniedziałek, 13:45 - 16:45
sala M1
Wydziały: Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych oraz Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej jaki jest adres?
każdy poniedziałek, 16:45 - 17:30
sala M1
Wydziały: Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych oraz Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej jaki jest adres?
Terminy najbliższych spotkań: Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
Liczba osób w grupie: 23
Limit miejsc: 23
Prowadzący: Justyna Przybyszewska
Zakres tematów:

Wykłady:

1. Fizjologiczne podstawy racjonalnego odżywiania oraz profilaktyki żywieniowej i ich znaczenie dla zdrowia człowieka. (6 godzin)

Treści kształcenia: Żywieniowe wartości referencyjne. Czynniki warunkujące wymagania żywieniowe. Rola diety i stylu życia w optymalizacji zdrowia. Związek nieprawidłowego zbilansowania diety z ryzykiem wystąpienia chorób dietozależnych. Najczęstsze błędy żywieniowe Polaków. Czynniki wpływające na nawyki żywieniowe. Etapy działań edukacyjnych.

2. Zalecenia żywieniowe dla osób o zwiększonym wydatku energetycznym oraz osób z zaburzeniami stanu odżywienia (otyłością lub niedożywieniem). (6 godzin)

Treści kształcenia: Znaczenie węglowodanów i białek w żywieniu osób o zwiększonej aktywności fizycznej. Udział poszczególnych składników w diecie w zależności od rodzaju uprawianej dyscypliny. Rola substancji ergogenicznych w żywieniu sportowców. Schemat postępowania żywieniowego w dietoterapii otyłości. Schemat postępowania żywieniowego w ciężkim niedożywieniu białkowo-energetycznym.

3. Rola diety w procesie bioregeneracji:

Treści kształcenia: Produkty wskazane i przeciwwskazane w procesie odnowy powysiłkowej. Stosowane strategie żywieniowe, przed treningiem, w trakcie i po treningu sportowym.

Uwagi:

grupa wykładowa, studia stacjonarne pierwszego stopnia, sport i wellness

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.