Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowaniaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Historia i kultura Francji (wybór zagadnień) 2513-s1ROM1Z-HIKF
Semestr zimowy 2020/21
Konwersatorium, grupa nr 3

powiększ
plan zajęć przedmiotu
zaznaczono (na zielono) terminy
aktualnie wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot Historia i kultura Francji (wybór zagadnień) 2513-s1ROM1Z-HIKF
Zajęcia Semestr zimowy 2020/21 (2020/21Z) (zakończony)
Konwersatorium (KON), grupa nr 3 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce:
każdy czwartek, 15:00 - 16:30
(sala nieznana)
Terminy najbliższych spotkań: Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
Liczba osób w grupie: 27
Limit miejsc: 28
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Prowadzący: Krzysztof Trojanowski
Literatura:

Wybrane fragmenty z opracowań :

Boutégège R., Longo S., A Paris, CIDEB, Paris 2008

Clarke S., 1000 lat wkurzania Francuzów, WAB, Warszawa 2012

Dictionnaire illustré du cinéma, Seghers, Paris 1962

Impressionnisme. Thèmes, caractéristiques, oeuvres, Gruend, Paris 1998

Kowalski J., Loba A., Loba M., Prokop J., Dzieje kultury francuskiej, PWN, Warszawa 2005

Kuchnia francuska, Świat Książki, Warszawa 1999

La mode du VIIIe au XXe siècle (collectif), Kyoto Costume Institute, Taschen Icons, Paris 2004

Lewin L., Stomma L., Paryż za dwa Ludwiki. Przewodnik po Paryżu cieni i smaków, BGW, Warszawa 1995

Meyer D., Clés pour la France, Hachette, Paris 2010

Michaud G., Torrès G., Nouveau Guide France, Hachette, Paris 1988

Monnerie A. , La France aux cent visages, Hatier/Didier, Paris 1996

Monneyron F., La mode et ses enjeux, Klincksieck, Paris 2005

Noyer A.-P., Dictionnaire des chanteurs francophones de 1900 à nos jours, Conseil International de la Langue Française, Paris 1989

Quénelle G., La France – j`aime!, Hatier International, Paris 1985

Richebé M., Impressionnisme, Gründ Coll. Guide de l’Art, Paris 1998

Saka P., La chanson française à travers ses succès, Larousse 1998

Verlant G., Odyssée de la chanson française, Ed.Hors Collection, Paris 2006

- teksty z prasy społeczno-kulturalnej („Le Nouvel Observateur”, „L`Express”, „Le Point”, „Paris Match”)

- wiadomości z Internetu

- filmy dokumentalne, fragmenty filmów fabularnych, filmy rysunkowe, piosenki

Zakres tematów:

1. Oryginalność kuchni francuskiej: historia, specjalności narodowe i regionalne (w tym DROM-COM), alkohole (wino, szampan, koniak, armaniak, calvados, cydr); sery, desery; zwyczaje i stereotypy; kuchnia francuska w piosenkach i filmach (w tym rysunkowych) na wybranych przykładach - 4 moduły

2. Podróż turystyczno-kulinarna przez Francję (regiony i miasta, rzeki i góry, atrakcje turystyczne i kulturalne, wydarzenia historyczne i osobistości) - 5 modułów

3. Cmentarz Père-Lachaise i inne paryskie nekropolie - 1 moduł

4. Symbole narodowe Francji: hymn, flaga, czapka frygijska, kogut galijski, postać Marianny (również w sztuce i filmie), Pałac Elizejski; posiadłości zamorskie Francji - 2 moduły

5. Projekcja wybranego filmu fabularnego "Jeszcze dalej niż Północ" («Bienvenue chez les Ch’tis ») lub innego - 1 moduł

6. Pisemny test kontrolny – 1 moduł.

Metody i kryteria oceniania:

Test kontrolny na koniec semestru w trybie stacjonarnym lub zdalnym na platformie Microsoft Teams (min. 60 proc. punktów).

Ocena końcowa może być podwyższona za szczególnie aktywny udział w zajęciach i przygotowanie dodatkowych zadań.

Dozwolone dwie nieobecności.

W przypadku braku możliwości uczestniczenia w zaplanowanych zajęciach zdalnych nieobecność należy zgłosić mailem.

Uwagi:

I rok, lingwistyka stosowana s1

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.