Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowaniaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Praktyczna nauka języka włoskiego 2515-s1WLO1L-PNJW
Semestr letni 2020/21
Ćwiczenia, grupa nr 1

powiększ
plan zajęć przedmiotu
zaznaczono (na zielono) terminy
aktualnie wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot Praktyczna nauka języka włoskiego 2515-s1WLO1L-PNJW
Zajęcia Semestr letni 2020/21 (2020/21L) (w trakcie)
Ćwiczenia (CW), grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Terminy i miejsca:
każdy poniedziałek, 9:45 - 11:15
(sala nieznana)
każdy poniedziałek, 11:30 - 13:00
(sala nieznana)
każdy poniedziałek, 13:15 - 14:45
(sala nieznana)
każda środa, 11:30 - 13:00
(sala nieznana)
każda środa, 13:15 - 14:45
(sala nieznana)
każda środa, 15:00 - 16:30
(sala nieznana)
każdy czwartek, 13:15 - 14:45
(sala nieznana)
Terminy najbliższych spotkań:
2021-05-12 11:30 : 13:00 sala
2021-05-12 13:15 : 14:45 sala
2021-05-12 15:00 : 16:30 sala
2021-05-13 13:15 : 14:45 sala
2021-05-17 09:45 : 11:15 sala
Część spotkań jest ukryta - pokaż terminy wszystkich spotkań.
Liczba osób w grupie: 20
Limit miejsc: 25
Zaliczenie: Egzamin
Prowadzący: Alessandro Gerlando, Olga Kutzner
Literatura:

Literatura:

PNJW (gramatyka):

Bibliografia:

Jafrancesco E., Parla e scrivi. La lingua italiana come L2 a livello elementare e avanzato, Cendali Editori in Firenze.

Gobbi R., Porcaro E., Grammatica italiana di riferimento, Loescher.

Nocchi S., Nuova grammatica pratica della lingua italiana, Alma.

Consonno S., Bailini S., I verbi italiani, Alma.

Ernst M., L’italiano per tutti, Italvox.

Latino A., Muscolino M., Una grammatica italiana per tutti, Edilingua.

Storni B., Ćwiczenia gramatyczne z języka włoskiego z kluczem, Delta.

Widłak S., Gramatyka języka włoskiego, Wiedza Powszechna.

Storni B., Gramatyka języka włoskiego, Delta.

Dardano M., Trifone P., La nuova grammatica della lingua italiana, Zanichelli.

PNJW (pisanie/leksyka):

Moni A., Scriviamo insieme 1, EdiLingua, 2014.

Ignone A., Rosati C., Parlare in italiano, Guerra Edizioni, 2000.

Cattunar J., Attiva il lessico B1-B2, Le Monnier, 2017.

Cini L., Strategie di scrittura, livello intermedio, Bonacci, 1998.

Foremniak K., Włoski w tłumaczeniach. Sytuacje., Preston Publishing, 2019.

La Scala S., Alla scoperta dell’Italia, Hoepli 2012.

Gatti F., Peyronel S., Grammatica in contesto, Loescher, 2006.

PNJW (konwersacje - conversazione):

Bibliografia:

- BATTAGLIA A, TARINI L., 2008, “Dimmi... Manuale per la comunicazione di primo livello”, Perugia: Guerra Edizioni

- MARIN T., 2000, “La prova orale 1”, Roma: Edizioni Edilingua.

- MARIN T., DI PAOLO F., 2020, “La nuova prova orale 2”, Roma: Edizioni Edilingua.

- MARIN T, MAGNALLI S., 2013, Nuovo Progetto Italiano 1a e 1b, Roma: Edizioni Edilingua.

- GUGLIELMINO L., PATERNA E., 2016, “Una parola tira l’altra 1”, Perugia: Guerra Edizioni

- GUGLIELMINO L., PATERNA E., 2016, “Una parola tira l’altra 2”, Perugia: Guerra Edizioni

- RIZZO G., ZIGLIO L., 2014, “Nuovo Espresso 1”, Roma: Alma Edizioni.

- RIZZO G., ZIGLIO L., 2014, “Nuovo Espresso 2”, Roma: Alma Edizioni.

- Consonno S., Bailini S., Ricette per parlare, Alma Edizioni.

- Jenerowicz A., Carluccio G., Italiano. Repetytorium tematyczno-leksykalne, Wagros.

- Bertoni S., Nocchi S., Le parole italiane, Alma Edizioni.

- Foremniak K., Włoski w tłumaczeniach. Sytuacje, Preston Publishing.

- Gatti F., Peyronel S., Grammatica in contesto. Strutture e temi di italiano per stranieri., Loescher.

- Foremniak K., Włoski w tłumaczeniach 1-2, Preston Publishing.

Słowniki:

- Jamrozik E., Słownik włosko-polski, polsko-włoski, Wydawnictwo Naukowe PWN.

- Polacco compatto. Dizionario Italiano-Polacco, Polacco-Italiano, Zanichelli.

- Wielki słownik włosko-polski, t.1-4, Wiedza Powszechna.

- Podreczny slownik polsko-włoski, t.1-2, Wiedza Powszechna.

- Cieśla H., Polsko-włoski słownik tematyczny, Harald.

PNJW (słuchanie):

Bibliografia podstawowa:

- ANZIVINO F., D’ANGELO K., 2009, “Ci vuole orecchio! 1”, Firenze: Alma Edizioni

- ANZIVINO F., D’ANGELO K., 2009, “Ci vuole orecchio! 2”, Firenze: Alma Edizioni

- AUST D., STUART L., 2003, “Pronto! Chi ascolta?”, Perugia: Guerra Edizioni.

- MARIN T., MAGNELLI S., 2013, “Nuovo Progetto Italiano 1”, Roma: Edizioni Edilingua.

- RIZZO G., ZIGLIO L., 2014, “Nuovo Espresso 1”, Roma: Alma Edizioni.

- RIZZO G., ZIGLIO L., 2014, “Nuovo Espresso 2”, Roma: Alma Edizioni.

- IGNONE A., PICHIASSI M., 2009, “Se ascoltando... – livelli A1-A2”, Perugia: Guerra Edizioni.

- CAON Fabio, BRICHESE A., 2019, “Nuovo espresso canzoni”, Firenze: Alma Edizioni

- COSTAMAGNA L., MARASCO M. V., 2010, “L’italiano con le canzoni”, Perugia: Guerra Edizioni.

- CAON Fabio, 2011, „L’Italiano parla Mogol: Imparare l’italiano attraverso i testi delle sue canzoni“, Perugia: Guerra Edizioni.

Bibliografia uzupełniająca:

- NOCCHI S., 2011, Nuova Grammatica pratica della lingua italiana, Firenze: Alma edizioni.

- SABATINI F. Sabatini, CAMODECA C., DE SANTIS C., 2011, Sistema e Testo, Loescher Editore, Torino.

- M. K. Podracka, A. Janicka, 2012, Praktyczny Słownik polsko-włoski/włosko-polski, Wydawnictwo REA, Warszawa,

- ZINGARELLI N., 2012, Vocabolario della lingua italiana, con CD-Rom, Zanichelli

Zakres tematów:

PNJW (gramatyka): Ćwiczenia gramatyczne, tłumaczenie krótkich zdań z języka włoskiego na język polski i z języka polskiego na język włoski

Celem zajęć jest omówienie konkretnych zagadnień gramatycznych, które zostają następnie pogłębiane podczas rozwiązywania praktycznych ćwiczeń.

Treści:

PNJW - Gramatyka (treść roczna)

1. Czas przeszły imperfetto: wprowadzenie.

2. Czas przeszły imperfetto: ćwiczenia.

3. Passato prossimo i imperfetto: porównanie.

4. Passato prossimo i imperfetto: ćwiczenia

5. Passato prossimo i imperfetto: ćwiczenia.

6. Czas zaprzeszły trapassato prossimo: wprowadzenie.

7. Czas trapassato prossimo: ćwiczenia.

8. Czasy przeszłe trybu oznajmującego: ćwiczenia.

9. Zgodność czasów trybu oznajmującego: ćwiczenia.

10. Zaimki dopełnienia bliższego- pronomi diretti.

11. Zaimki dopełnienia bliższego w czasach złożonych.

12. Zaimki dopełnienia dalszego- pronomi indiretti.

13-14. Zaimki dopełnienia bliższego i dalszego- ćwiczenia.

15. Particelle "ci" i "ne".

16. Pronomi diretti i indiretti: ćwiczenia.

17. Pronomi combinati: wprowadzenie.

18. Pronomi combinati: ćwiczenia.

19. Pronomi combinati: ćwiczenia.

20. Tryb rozkazujący: Imperativo diretto.

21. Tryb rozkazujący: Imperativo indiretto.

22. Tryb rozkazujący z zaimkami dopełnienia bliższego i dalszego.

23. Tryb rozkazujący z zaimkami dopełnienia bliższego i dalszego: ćwiczenia.

24. Tryb przypuszczający condizionale: wprowadzenie.

25. Condizionale semplice: ćwiczenia.

26. Condizionale composto: ćwiczenia

27. Condizionale semplice i composto: ćwiczenia.

28. Condizionale semplice i composto: ćwiczenia.

29. Powtórzenie materiału: ćwiczenia.

30. Powtórzenie materiału: ćwiczenia.

PNJW - Pisanie:

Program:

1. Zajęcia organizacyjne. Zapoznanie studentów z treścią sylabusa oraz wymaganiami.

2. Pogoda. Pocztówka.

3. Wakacje i podróże.

4. Wspomnienia z wakacji- list nieformalny.

5. Opis postaci.

6. Miasto- miejsca, usługi.

7. Opis miasta.

8. W muzeum i w galerii. Dialog.

9. Czas wolny.

10. Dom i wyposażenie domu. Opis.

11. Artykuł prasowy- ćwiczenia.

12. W hotelu. List formalny (lettera formale).

13. List formalny- ćwiczenia.

14. Film i telewizja. Recenzja filmu.

15. Powtórzenie materiału.

PNJW (słuchanie):

Doskonalenie umiejętności rozumienia ze słuchu. Słuchanie dialogów sytuacyjnych w dotyczących różnych aspektów życia codziennego.

Wykorzystane zostaną także fragmenty filmów, audycji radiowych, piosenek oraz reklam.

Treści:

1. PRESENTAZIONE DEL PROGRAMMA E DEI CRITERI DI VALUTAZIONE. Przedstawienie programu i kryteriów oceniania.

2. Un breve itinerario turistico. Krótka wycieczka.

3. ŚWIĘTA I TRADYCJE (część A)

4. ŚWIĘTA I TRADYCJE (część B)

5. Społeczeństwo i środowisko (część A)

6. Społeczeństwo i środowisko (część B)

7. Jak leci? (II część)

8. Maraton

9. Aktywny dzien

10. Nowe zawody

11. Wspomnienia szkolne

12. Eri bella davvero. Byłaś naprawdę piękna.

13. Szukam pracy.

14. Sondaż

15. RIPASSO DELLE TEMATICHE TRATTATE DURANTE IL SEMESTRE. Powtórzenia materiału.

PNJW (konwersacja - conversazione):

Celem kursu jest rozwinięcie u studenta umiejętności prowadzenia prostych konwersacji w codziennych sytuacjach: dialog w sklepie, w restauracji, w biurze podróży. W ramach zajęć studenci poznają słownictwo oraz stosują w praktyce struktury poznane na zajęciach z gramatyki.

Program:

1. Zajęcia organizacyjne. Zapoznanie studentów z treścią sylabusa.

2. Środki transportu.

3. Człowiek- części ciała, uczucia.

4. W teatrze i na koncercie.

5. Rozmowy telefoniczne.

6-7. W mieście- miejsca i usługi.

8. Życie na wsi i w mieście.

9. Zakupy.

10-11. Wakacje i podróże.

12. W hotelu.

13. Zdrowie.

14. Spotkania: przydatne wyrażenia.

15. Powtórzenie materiału.

Metody dydaktyczne:

PNJW gramatyka: ćwiczeniowa, metody ewaluacyjne. Zajęcia online będą odbywać się w czasie rzeczywistym na platformach Skype oraz Microsoft Teams.

PNJW słuchanie: ćwiczenia w parach i grupach, ćwiczenia typu role-play, metody odnoszące się do autentycznych lub fikcyjnych sytuacji. Zajęcia online będą prowadzone w czasie rzeczywistym przy użyciu Microsoft Teams, poczty elektronicznej UMK oraz Moodle. Poza tym przewiduje się możliwość korzystania z platform Zoom, Skype oraz BigBlueButton.

PNJW pisanie/leksyka: opis, ćwiczeniowa, projektu, ewaluacyjna, metody odnoszące się do autentycznych lub fikcyjnych sytuacji. Zajęcia online będą prowadzone w czasie rzeczywistym przy użyciu Microsoft Teams, poczty elektronicznej UMK oraz Moodle. Poza tym przewiduje się możliwość korzystania z platform Zoom, Skype oraz BigBlueButton.

PNJW konwersacje: tworzenie i ćwiczenie krótkich dialogów z życia codziennego. Zajęcia zdalne będą odbywały się w czasie rzeczywistym na platformie Skype oraz Microsoft Teams.

Metody i kryteria oceniania:

Student musi uzyskać zaliczenie na ocenę. Do zaliczenia przedmiotu konieczne jest uzyskanie pozytywnych wyników ze wszystkich kolokwiów i wejściówek odbywających się w przeciągu danego semestru oraz przedłożenie wymaganych prac domowych (K_W01, K_W02, K_W03, K_W08, K_W13, K_U01, K_U02, K_U05, K_U06, K_U07, K_K02, K_K06).

Pod uwagę brana jest również obecność podczas zajęć, przygotowanie do zajęć oraz praca na lekcji (K_K01, K_K05).

Warunki zaliczenia dla zajęć online są takie same jak dla zajęć przeprowadzanych stacjonarnie. Podczas zajęć online student powinien włączyć kamerę oraz mikrofon.

Do egzaminu z PNJW w semestrze letnim mogą przystąpić studenci, którzy uzyskali zaliczenie z poszczególnych części przedmiotu. Obowiązująca skala ocen na egzaminie to: 0-60% maksymalnej liczby punktów – ndst., 61-68% - dst, 69-76% - dst+, 77-84% - db, 85-92% - db+, 93-100% - bdb. Do egzaminu ustnego z konwersacji mogą przystąpić studenci, którzy zaliczyli wszystkie części egzaminu pisemnego.

Zagadnienia egzaminacyjne pokrywają się z treścią sylabusa.

Uwagi:

I rok, filologia włoska s1

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.