Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Dieta i żywność w ocenie chemika [0600-OG-DŻOCh] Semestr letni 2021/22
Wykład, grupa nr 1

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Dieta i żywność w ocenie chemika [0600-OG-DŻOCh]
Zajęcia: Semestr letni 2021/22 [2021/22L] (zakończony)
Wykład [WYK], grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień).
każdy piątek, 11:00 - 12:30
(sala nieznana)
Terminy najbliższych spotkań: Daty odbywania się zajęć grupy. Prezentują informacje na podstawie zdefiniowanych w USOS terminów oraz spotkań.
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem.
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
Data i miejsceProwadzący
Liczba osób w grupie: 36
Limit miejsc: 40
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Prowadzący: Marcin Cichosz, Marzanna Kurzawa
Literatura:

1. Dietetyka. Żywność i żywienie w prewencji i leczeniu. red. M. Jarosz, IŻŻ 2017. 2. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2019.

3. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Red. J. Gawęcki, PWN 2012.

4. Fizjologia Żywienia. H. Krauss, PZWL 2019.

5. Chemia Żywności, red. E. Sikorski, WNT 2012.

Zakres tematów:

1. Charakterystyka białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin, składników mineralnych i ich funkcje w żywieniu

2. Składniki nieodżywcze i antyodżywcze

3. Wartość energetyczna pożywienia a zapotrzebowanie

4. Produkty spożywcze o różnej wartości odżywczej

5. Głód, sytość, apetyt i regulacje procesu trawienia

6. Równowaga wodno-elektrolitowa organizmu

7. Występowanie kwasów tłuszczowych i udział kwasów nienasyconych w całej grupie w prewencji chorób cywilizacyjnych

8. Dodatki do żywności

9. Naturalne i sztuczne substancje słodzące jako alternatywa dla sacharozy. Pojęcie wymiennika węglowodanowego i indeksu glikemicznego

10. Antyoksydanty w żywności – czyli co jeść, aby zachować zdrowy wygląd

11. Żywność funkcjonalna i genetycznie modyfikowana

12. Podstawowa diagnostyka laboratoryjna w dietetyce

Metody dydaktyczne:

Metoda dydaktyczna podająca : - wykład informacyjny (konwencjonalny)

Metody i kryteria oceniania:

Metody oceniania:

- obecność 80% spotkań - ocena dostateczna

- egzamin pisemny (pytania otwarte i testowe) – ocena wyższa niż dostateczna

Kryteria oceniania:

Wykład: zaliczenie na ocenę dostateczną na podstawie obecności i egzamin pisemny (pytania otwarte i testowe) na ocenę, odpowiednio dla liczby zdobytych punktów (%):

dostateczny plus - pkt (60 - 69%)

dobry - pkt (70 -79%)

dobry plus - pkt (80 - 89%)

bardzo dobry - pkt (90 - 100%)

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)