Dieta i żywność w ocenie chemika [0600-OG-DŻOCh]
Semestr letni 2021/22
Wykład,
grupa nr 1
Przedmiot: | Dieta i żywność w ocenie chemika [0600-OG-DŻOCh] | ||||||||||||||||||||||||||||||
Zajęcia: |
Semestr letni 2021/22 [2021/22L]
(zakończony)
Wykład [WYK], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
||||||||||||||||||||||||||||||
Termin i miejsce:
|
każdy piątek, 11:00 - 12:30
(sala nieznana) |
||||||||||||||||||||||||||||||
Terminy najbliższych spotkań:
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem. |
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
|
||||||||||||||||||||||||||||||
Liczba osób w grupie: | 36 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Limit miejsc: | 40 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | ||||||||||||||||||||||||||||||
Prowadzący: | Marcin Cichosz, Marzanna Kurzawa | ||||||||||||||||||||||||||||||
Literatura: |
1. Dietetyka. Żywność i żywienie w prewencji i leczeniu. red. M. Jarosz, IŻŻ 2017. 2. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2019. 3. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Red. J. Gawęcki, PWN 2012. 4. Fizjologia Żywienia. H. Krauss, PZWL 2019. 5. Chemia Żywności, red. E. Sikorski, WNT 2012. |
||||||||||||||||||||||||||||||
Zakres tematów: |
1. Charakterystyka białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin, składników mineralnych i ich funkcje w żywieniu 2. Składniki nieodżywcze i antyodżywcze 3. Wartość energetyczna pożywienia a zapotrzebowanie 4. Produkty spożywcze o różnej wartości odżywczej 5. Głód, sytość, apetyt i regulacje procesu trawienia 6. Równowaga wodno-elektrolitowa organizmu 7. Występowanie kwasów tłuszczowych i udział kwasów nienasyconych w całej grupie w prewencji chorób cywilizacyjnych 8. Dodatki do żywności 9. Naturalne i sztuczne substancje słodzące jako alternatywa dla sacharozy. Pojęcie wymiennika węglowodanowego i indeksu glikemicznego 10. Antyoksydanty w żywności – czyli co jeść, aby zachować zdrowy wygląd 11. Żywność funkcjonalna i genetycznie modyfikowana 12. Podstawowa diagnostyka laboratoryjna w dietetyce |
||||||||||||||||||||||||||||||
Metody dydaktyczne: |
Metoda dydaktyczna podająca : - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
||||||||||||||||||||||||||||||
Metody i kryteria oceniania: |
Metody oceniania: - obecność 80% spotkań - ocena dostateczna - egzamin pisemny (pytania otwarte i testowe) – ocena wyższa niż dostateczna Kryteria oceniania: Wykład: zaliczenie na ocenę dostateczną na podstawie obecności i egzamin pisemny (pytania otwarte i testowe) na ocenę, odpowiednio dla liczby zdobytych punktów (%): dostateczny plus - pkt (60 - 69%) dobry - pkt (70 -79%) dobry plus - pkt (80 - 89%) bardzo dobry - pkt (90 - 100%) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.