Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Podstawy biotechnologii [1600-BM21PODB-1] Semestr zimowy 2021/22
Wykład, grupa nr 1

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Podstawy biotechnologii [1600-BM21PODB-1]
Zajęcia: Semestr zimowy 2021/22 [2021/22Z] (zakończony)
Wykład [WYK], grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień). (brak danych)
Liczba osób w grupie: 23
Limit miejsc: 25
Prowadzący: Aleksandra Karczmarska-Wódzka, Joanna Sikora
Literatura:

1) Podręczniki wiodące:

C. Ratledge, B. Kristiansen (red.): Podstawy biotechnologii, PWN

2) Podręczniki uzupełniające:

K. W. Szewczyk: Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej

J. Fiedurek (red.): Procesy jednostkowe w biotechnologii, Wydawnictwo UMCS

S. Malepszy (red.): Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN

Zakres tematów:

Celem realizacji przedmiotu jest przekazanie informacji oraz dyskusja dotycząca powstania i rozwoju biotechnologii oraz jej znaczenia we współczesnym świecie w tym omówienie głównych nurtów i dziedzin biotechnologii. Wyjaśnienie podstaw mikrobiologicznych i biochemicznych, które są niezbędne do zrozumienia przebiegu procesów biotechnologicznych, prowadzonych z udziałem enzymów i mikroorgaznizmów.

Tematyka wykładów:

1. Powstanie i historia rozwoju biotechnologii. Dziedziny i najważniejsze osiągnięcia biotechnologii

2. Biochemia i fizjologia wzrostu i metabolizmu mikroorganizmów

3. Biologiczne podstawy procesów biotechnologicznych

4. Zarządzanie genomem i jego analiza – Procaryota

5. Inżynieria genetyczna – drożdże i grzyby strzępkowe

6. Doskonalenie wybranych cech mikroorganizmów

7. Techniki hodowli drobnoustrojów

8. Proteomika – metody badania proteomu

9. Metabolomika – istotny element medycyny spersonalizowanej

10. Roślinne substancje biologicznie czynne

11. Biofarming – produkcja białek rekombinowanych w systemach roślinnych

12. Osiągnięcia i rozwój biotechnologii farmaceutycznej

13. Problemy agrobiotechnologii. Regulacje prawne dotyczące GMO

14. Podstawy hodowli zwierząt

15. Granice ingerencji w naturę

Metody dydaktyczne:

wykład informacyjny, wykład konwersatoryjny, wykład problemowy, praca w formie zdalnej

Metody i kryteria oceniania:

Forma i warunki zaliczenia przedmiotu:

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z egzaminu pisemnego. – W01, W02, W03, U01, U02, K01, K02

% uzyskanych punktów - Ocena

92≤…..≤100 - bdb (5)

88≤…..<92 - db+ (4+)

80≤…..<88 - db (4)

71≤…..<80 - dst+ (3+)

60≤…..<71 - dst (3)

0…..<60 - ndst (2)

Forma i warunki zaliczenia końcowego:

1) Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z egzaminu pisemnego, zgodnie z warunkami zawartymi w Regulaminie dydaktycznym.

Uwagi:

grupa 1

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-4 (2024-09-03)