Historia i kultura Francji (wybór zagadnień) [2513-s1ROM1Z-HIKF]
Semestr zimowy 2021/22
Konwersatorium,
grupa nr 2
Przedmiot: | Historia i kultura Francji (wybór zagadnień) [2513-s1ROM1Z-HIKF] | ||||||||||||||||||||||||||||||
Zajęcia: |
Semestr zimowy 2021/22 [2021/22Z]
(zakończony)
Konwersatorium [KON], grupa nr 2 [pozostałe grupy] |
||||||||||||||||||||||||||||||
Termin i miejsce:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||
Terminy najbliższych spotkań:
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem. |
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
|
||||||||||||||||||||||||||||||
Liczba osób w grupie: | 14 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Limit miejsc: | 25 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | ||||||||||||||||||||||||||||||
Prowadzący: | Krzysztof Trojanowski | ||||||||||||||||||||||||||||||
Literatura: |
Wybrane fragmenty z opracowań : Boutégège R., Longo S., A Paris, CIDEB, Paris 2008 Clarke S., 1000 lat wkurzania Francuzów, WAB, Warszawa 2012 Dictionnaire illustré du cinéma, Seghers, Paris 1962 Impressionnisme. Thèmes, caractéristiques, oeuvres, Gruend, Paris 1998 Kowalski J., Loba A., Loba M., Prokop J., Dzieje kultury francuskiej, PWN, Warszawa 2005 Kuchnia francuska, Świat Książki, Warszawa 1999 La mode du VIIIe au XXe siècle (collectif), Kyoto Costume Institute, Taschen Icons, Paris 2004 Lewin L., Stomma L., Paryż za dwa Ludwiki. Przewodnik po Paryżu cieni i smaków, BGW, Warszawa 1995 Meyer D., Clés pour la France, Hachette, Paris 2010 Michaud G., Torrès G., Nouveau Guide France, Hachette, Paris 1988 Monnerie A. , La France aux cent visages, Hatier/Didier, Paris 1996 Monneyron F., La mode et ses enjeux, Klincksieck, Paris 2005 Noyer A.-P., Dictionnaire des chanteurs francophones de 1900 à nos jours, Conseil International de la Langue Française, Paris 1989 Quénelle G., La France – j`aime!, Hatier International, Paris 1985 Richebé M., Impressionnisme, Gründ Coll. Guide de l’Art, Paris 1998 Saka P., La chanson française à travers ses succès, Larousse 1998 Verlant G., Odyssée de la chanson française, Ed.Hors Collection, Paris 2006 - teksty z prasy społeczno-kulturalnej („Le Nouvel Observateur”, „L`Express”, „Le Point”, „Paris Match”) - wiadomości z Internetu - filmy dokumentalne, fragmenty filmów fabularnych, filmy rysunkowe, piosenki |
||||||||||||||||||||||||||||||
Zakres tematów: |
1. Oryginalność kuchni francuskiej: historia, specjalności narodowe i regionalne (w tym DROM-COM), alkohole (wino, szampan, koniak, armaniak, calvados, cydr); sery, desery; zwyczaje i stereotypy; kuchnia francuska w piosenkach i filmach (w tym rysunkowych) na wybranych przykładach - 4 moduły 2. Podział administracyjny Francji (w tym DROM-COM) ; podróż turystyczno-kulinarna przez Francję (regiony i miasta, rzeki i góry, atrakcje turystyczne i kulturalne, wydarzenia historyczne i osobistości) - 5 modułów 3. Cmentarz Père-Lachaise i inne paryskie nekropolie - 1 moduł 4. Symbole narodowe Francji: hymn, flaga, czapka frygijska, kogut galijski, postać Marianny (również w sztuce i filmie), Pałac Elizejski; symbole nieoficjalne i stereotypy narodowe- 2 moduły 5. Francja współczesna (XX-XXI w.) : wydarzenia, daty - 1 moduł 6. Pisemny test kontrolny – 1 moduł. |
||||||||||||||||||||||||||||||
Metody i kryteria oceniania: |
Test kontrolny na koniec semestru (min. 60 proc. punktów). Ocena końcowa może być podwyższona za szczególnie aktywny udział w zajęciach i przygotowanie dodatkowych zadań. Dozwolone dwie nieobecności. (W przypadku przejścia na tryb zdalny zajęcia będą się odbywać na platformie Microsoft Teams w czasie rzeczywistym, zgodnie z planem. Warunki zaliczenia bez zmian). |
||||||||||||||||||||||||||||||
Uwagi: |
I rok, romańska s1, lingwistyka stosowana s1 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.