Dieta i żywność w ocenie chemika [0600-OG-DŻOCh]
Semestr letni 2023/24
Wykład,
grupa nr 1
Przedmiot: | Dieta i żywność w ocenie chemika [0600-OG-DŻOCh] | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Zajęcia: |
Semestr letni 2023/24 [2023/24L]
(w trakcie)
Wykład [WYK], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Termin i miejsce:
|
każdy czwartek, 13:00 - 14:30
(sala nieznana) |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Terminy najbliższych spotkań:
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem. |
Część spotkań jest ukryta - pokaż terminy wszystkich spotkań.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
Liczba osób w grupie: | 31 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Limit miejsc: | 40 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Prowadzący: | Marcin Cichosz, Marzanna Kurzawa | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Literatura: |
1. Dietetyka. Żywność i żywienie w prewencji i leczeniu. red. M. Jarosz, IŻŻ 2017. 2. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2019. 3. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Red. J. Gawęcki, PWN 2012. 4. Fizjologia Żywienia. H. Krauss, PZWL 2019. 5. Chemia Żywności, red. E. Sikorski, WNT 2012. |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Zakres tematów: |
1. Charakterystyka białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin, składników mineralnych i ich funkcje w żywieniu 2. Składniki nieodżywcze i antyodżywcze 3. Wartość energetyczna pożywienia a zapotrzebowanie 4. Produkty spożywcze o różnej wartości odżywczej 5. Głód, sytość, apetyt i regulacje procesu trawienia 6. Równowaga wodno-elektrolitowa organizmu 7. Występowanie kwasów tłuszczowych i udział kwasów nienasyconych w całej grupie w prewencji chorób cywilizacyjnych 8. Dodatki do żywności 9. Naturalne i sztuczne substancje słodzące jako alternatywa dla sacharozy. Pojęcie wymiennika węglowodanowego i indeksu glikemicznego 10. Antyoksydanty w żywności – czyli co jeść, aby zachować zdrowy wygląd 11. Żywność funkcjonalna i genetycznie modyfikowana 12. Podstawowa diagnostyka laboratoryjna w dietetyce |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Metody dydaktyczne: |
Metoda dydaktyczna podająca : - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Metody i kryteria oceniania: |
Metody oceniania: - obecność 80% spotkań - ocena dostateczna - egzamin pisemny (pytania otwarte i testowe) – ocena wyższa niż dostateczna Kryteria oceniania: Wykład: zaliczenie na ocenę dostateczną na podstawie obecności i egzamin pisemny (pytania otwarte i testowe) na ocenę, odpowiednio dla liczby zdobytych punktów (%): dst plus - pkt (61 - 66%) db - pkt (66 -75%) db plus - pkt (75 - 81%) bdb - pkt (81 - 100%) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.