Proseminarium z kultury [2512-s1GER2/3Z-PZK1]
Semestr zimowy 2023/24
Konwersatorium,
grupa nr 1
Przedmiot: | Proseminarium z kultury [2512-s1GER2/3Z-PZK1] | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Zajęcia: |
Semestr zimowy 2023/24 [2023/24Z]
(zakończony)
Konwersatorium [KON], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Termin i miejsce:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||
Terminy najbliższych spotkań:
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem. |
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
Liczba osób w grupie: | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Limit miejsc: | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Prowadzący: | Anna Mikołajewska | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Literatura: |
[Juliane Amalie], Preussisches Kochbuch für Frauenzimmer [...], Königsberg 1805. Pauline Jonas, Königsberger Kochbuch, oder 1577 Recepte [...], Königsberg 1840. Minna Hooff, Martha, eine zuverlässige Rathgeberin [...], Graudenz 1866. Joshua J. Frye/Michael S. Bruner, The Rhetoric of Food. Discourse, Materiality, and Power, New York 2012.ca Tomasz Krzemiński, Codziennośc mniejszych miast Pomorza Nadwiślańskiego końca XIX i pierwszych dziesięcioleci XX wieku, Warszawa 2017. Anne Murcott/Warren Belasco/Peter Jackson, The Handbook of Food Research, London 2013. Henry Notaker, A History of Cookbooks. From Kitchen to Page over Seven Centuries, Oakland 2017. Ulrich Tolksdorf, Sammelnahrung in Ost- Und Westpreußen, Jahrbuch für ostdeutsche Volkskunde, Bd. 16 (1973), S. 7-78. Ulrich Tolksdorf, Von den Würsten und deren Stellung im ost- und westpreußischen Mahlzeiten- und Speisesystem, Jahrbuch für ostdeutsche Volkskunde, Bd. 17 (1974), S. 140-166. Dostęp do literatury zapewni wykładowca. |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Zakres tematów: |
Preußische Kochbuch- und Ratgeberliteratur im 19. Jahrhundert – Kontext der Entstehung, Beschreibung, Übersetzung ins Polnische Na proseminarium zajmiemy się historią małych miast Prus Wschodnich i Zachodnich, przyjrzymy się wybranym poradnikom i książkom kucharskim z XIX w, które powstały na tym obszarze, ich autorkom i treści oraz podejmiemy próby przekładu na język polski. |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Metody dydaktyczne: |
Metody dydaktyczne podające: - pogadanka. Metody dydaktyczne poszukujące: - ćwiczeniowa, - giełda pomysłów, - klasyczna metoda problemowa, - referatu. |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Metody i kryteria oceniania: |
Podstawą zaliczenia przedmiotu są: Aktywny udział w zajęciach. Wykonywanie zadań pisemnych w formie plików Word lub PDF przesyłanych na uczelniany adres mailowy wykładowcy. Pozytywny wynik pisemnego testu końcowego (na ostatnich zajęciach w semestrze) lub pozytywna ocena z pracy pisemnej na temat uzgodniony z wykładowcą i oddanej w formie pliku Word lub PDF w terminie do 1 lutego 2024. W przypadku zajęć prowadzonych w trybie zdalnym uczestników obowiązują takie same zasady, jak w przypadku zajęć stacjonarnych. Aktywny udział w zajęciach realizowanych w formie zdalnej rozumiany jest jako zalogowanie się do komunikatora stosowanego przez wykładowcę (Teams) przy pomocy adresu uczelnianego (nie prywatnego), włączenie kamery oraz mikrofonu i wykonywanie zadań realizowanych przez grupę. Niespełnienie tych wymogów oznacza nieobecność na zajęciach i wymaga nadrobienia zaległości w sposób określony przez wykładowcę. |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Uwagi: |
II i III rok, filologia germańska s1 - zajęcia do wyboru |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.