Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Proseminarium z kultury [2512-s1GER2/3Z-PZK1] Semestr zimowy 2023/24
Konwersatorium, grupa nr 1

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Proseminarium z kultury [2512-s1GER2/3Z-PZK1]
Zajęcia: Semestr zimowy 2023/24 [2023/24Z] (zakończony)
Konwersatorium [KON], grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień).
każdy czwartek, 11:30 - 13:00
sala AB 3.12
Collegium Humanisticum jaki jest adres?
Terminy najbliższych spotkań: Daty odbywania się zajęć grupy. Prezentują informacje na podstawie zdefiniowanych w USOS terminów oraz spotkań.
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem.
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
Data i miejsceProwadzący
Liczba osób w grupie: 5
Limit miejsc: 5
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Prowadzący: Anna Mikołajewska
Literatura:

[Juliane Amalie], Preussisches Kochbuch für Frauenzimmer [...], Königsberg 1805.

Pauline Jonas, Königsberger Kochbuch, oder 1577 Recepte [...], Königsberg 1840.

Minna Hooff, Martha, eine zuverlässige Rathgeberin [...], Graudenz 1866.

Joshua J. Frye/Michael S. Bruner, The Rhetoric of Food. Discourse, Materiality, and Power, New York 2012.ca

Tomasz Krzemiński, Codziennośc mniejszych miast Pomorza Nadwiślańskiego końca XIX i pierwszych dziesięcioleci XX wieku, Warszawa 2017.

Anne Murcott/Warren Belasco/Peter Jackson, The Handbook of Food Research, London 2013.

Henry Notaker, A History of Cookbooks. From Kitchen to Page over Seven Centuries, Oakland 2017.

Ulrich Tolksdorf, Sammelnahrung in Ost- Und Westpreußen, Jahrbuch für ostdeutsche Volkskunde, Bd. 16 (1973), S. 7-78.

Ulrich Tolksdorf, Von den Würsten und deren Stellung im ost- und westpreußischen Mahlzeiten- und Speisesystem, Jahrbuch für ostdeutsche Volkskunde, Bd. 17 (1974), S. 140-166.

Dostęp do literatury zapewni wykładowca.

Zakres tematów:

Preußische Kochbuch- und Ratgeberliteratur im 19. Jahrhundert – Kontext der Entstehung, Beschreibung, Übersetzung ins Polnische

Na proseminarium zajmiemy się historią małych miast Prus Wschodnich i Zachodnich, przyjrzymy się wybranym poradnikom i książkom kucharskim z XIX w, które powstały na tym obszarze, ich autorkom i treści oraz podejmiemy próby przekładu na język polski.

Metody dydaktyczne:

Metody dydaktyczne podające:

- pogadanka.

Metody dydaktyczne poszukujące:

- ćwiczeniowa,

- giełda pomysłów,

- klasyczna metoda problemowa,

- referatu.

Metody i kryteria oceniania:

Podstawą zaliczenia przedmiotu są:

Aktywny udział w zajęciach.

Wykonywanie zadań pisemnych w formie plików Word lub PDF przesyłanych na uczelniany adres mailowy wykładowcy.

Pozytywny wynik pisemnego testu końcowego (na ostatnich zajęciach w semestrze) lub pozytywna ocena z pracy pisemnej na temat uzgodniony z wykładowcą i oddanej w formie pliku Word lub PDF w terminie do 1 lutego 2024.

W przypadku zajęć prowadzonych w trybie zdalnym uczestników obowiązują takie same zasady, jak w przypadku zajęć stacjonarnych.

Aktywny udział w zajęciach realizowanych w formie zdalnej rozumiany jest jako zalogowanie się do komunikatora stosowanego przez wykładowcę (Teams) przy pomocy adresu uczelnianego (nie prywatnego), włączenie kamery oraz mikrofonu i wykonywanie zadań realizowanych przez grupę. Niespełnienie tych wymogów oznacza nieobecność na zajęciach i wymaga nadrobienia zaległości w sposób określony przez wykładowcę.

Uwagi:

II i III rok, filologia germańska s1 - zajęcia do wyboru

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-3 (2024-12-18)