Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Chemia i analiza żywności [0600-S1-Spec-CAZL] Rok akademicki 2023/24
Wykład, grupa nr 1

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Chemia i analiza żywności [0600-S1-Spec-CAZL]
Zajęcia: Rok akademicki 2023/24 [2023/24] (w trakcie)
Wykład [WYK], grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Terminy i miejsca: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień).
każda środa, 13:00 - 14:30
sala S47
Wydział Chemii jaki jest adres?
każda środa, 13:00 - 14:30
sala S138
Wydział Chemii jaki jest adres?
Terminy najbliższych spotkań: Daty odbywania się zajęć grupy. Prezentują informacje na podstawie zdefiniowanych w USOS terminów oraz spotkań.
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem.
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
Data i miejsceProwadzący
Liczba osób w grupie: 7
Limit miejsc: (brak danych)
Zaliczenie: Egzamin
Prowadzący: Marcin Cichosz, Marzanna Kurzawa
Literatura:

Literatura podstawowa

1. E. Szłyk, M. Cichosz, A. Filipiak-Szok, A. Jastrzębska, M. Kurzawa, Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności, UMK, Toruń, 2013

2. Z.S. Sikorski, Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2002

3. E. Pijanowski, M. Dłużewski, A. Dłużewska, A. Jarczyk, Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa, 2004

4. Red. A. Klepacka, Analiza żywności, skrypt SGGW, Warszawa, 2005

5. Red. Z. Żegarska, Ćwiczenia z analizy żywności, Wydawnictwo UWM, Olsztyn 2000

Literatura uzupełniająca:

1. W. Bednarski, A. Repsa, Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003

2.Z. Marzenko, M. Balcerzak, Spektrofotometryczne metody w analizie nieorganicznej, PWN, Warszawa, 1998

Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

Literatura podstawowa

1. L. Kosewska,Analiza mikrobiologiczna w przemyśle spożywczym, WSiP, Warszawa, 1986

2. Dokumentacja techniczno-ruchowa. Spółdzielnia Pracy Mechaników „SMS”, Warszawa, ul. Konstruktorska 8. Autoklaw poziomy typ AS25

3. Z. Libudzisz, K. Kowal (red.). Mikrobiologia techniczna, Tom I,II, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź, 2000

4. H. G. Schlegel, Mikrobiologia ogólna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2000

5. A. Różalski, Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 1998

Zakres tematów:

Chemia i analiza żywności

Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z podstawowymi informacjami dotyczącymi naturalnych składników żywności (białka, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne, woda, witaminy) i substancji dodatkowych, ich charakterystyki oraz metod analizy ilościowej i jakościowej.

Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

Wykład pozwala na zapoznanie studenta z zagrożeniami mikrobiologicznymi żywności. Obejmuje następujące zagadnienia: mikrobiologiczna degradacja składników żywności i ich wpływ na sensoryczną jakość żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe (charakterystyka, bakterie chorobotwórcze i wytwarzane przez nie toksyny, grzyby toksynotwórcze i mykotoksyny, wirusy); drobnoustroje wskaźnikowe; mikroflora wybranych surowców i przetworów żywnościowych. Omawiany jest wpływ czynników utrwalających żywność na przeżywalność mikroorganizmów.

Metody dydaktyczne:

Chemia i analiza żywności

Wykład z prezentacjami multimedialnymi

Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

Wykład z prezentacjami multimedialnymi

Metody i kryteria oceniania:

Chemia i analiza żywności

Wykład:- egzamin pisemny-

Kryteria punktowe

Wykład: zaliczenie na ocenę na podstawie egzamin pisemnego

ndst - 0-49 % pkt.

dst- 50-60% pkt

dst plus- 61-65% pkt.

db- 66-75%) pkt

db plus- 76-80% pkt

bdb- pow. 80% pkt

Kryteria oceniania

Chemia i analiza żywności - wykład

Na ocenę dostateczną:

Student definiuje: podstawowe składniki żywności, dodatki funkcjonalne do żywności, zanieczyszczenia i substancje toksyczne obecne w żywności. W1

Na ocenę dostateczny plus

Student potrafi sklasyfikować składniki żywności, dodatki funkcjonalne do żywności,

-wymienić źródła poszczególnych składników odżywczych i antyodżywczych, W1; U1

Na ocenę dobrą:

Student potrafi rozpoznać i zakwalifikować zagrożenia związane z substancjami dodatkowymi oraz zanieczyszczeniami żywności W1; W2; U1;

Na ocenę dobry plus

Potrafi zastosować zdobytą wiedzę do oceny jakości żywności pod katem zawartości składników odżywczych i nieodżywczych i antyodżywczych. W1; W2; W3; U1

Na ocenę bardzo dobry

Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny wykładu zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece.W1-W3; U1

Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

Egzamin

Na ocenę dostateczną:

Student zna podstawy mikrobiologii żywności oraz potrafi opisać analizy przeprowadzane w pracowni. W1

Na ocenę dostateczny plus

Student zna i rozumie podstawy teoretyczne metod analizy oraz zna zasady opisu analizy mikrobiologicznej przeprowadzonej w pracowni. W1, U1

Na ocenę dobrą:

Zna metodę i rozumie zasady teoretyczne oraz sposób wykonania analizy. Potrafi planować i samodzielnie opisać analizę oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. W1, W2, U1

Na ocenę dobry plus

Posiada pełną wiedzę o metodzie, rozumie zasadę pracy z wykorzystaniem właściwego sprzętu i szkła laboratoryjnego. Potrafi zastosować zdobytą wiedzę do rozwiązywania nowych problemów analitycznych. W1-W3, U1

Na ocenę bardzo dobry

Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny wykładu zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece, stosuje właściwe metody badania złożonych matryc i potrafi je zastosować do rozwiązywania nowych wykraczających poza temat wykładu. W1-W3, U1

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-3 (2024-08-26)