Chemia i analiza żywności [0600-S1-Spec-CAZL]
Rok akademicki 2023/24
Wykład,
grupa nr 1
Przedmiot: | Chemia i analiza żywności [0600-S1-Spec-CAZL] | ||||||||||||||||||||||||||||
Zajęcia: |
Rok akademicki 2023/24 [2023/24]
(w trakcie)
Wykład [WYK], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
||||||||||||||||||||||||||||
Terminy i miejsca:
|
|||||||||||||||||||||||||||||
Terminy najbliższych spotkań:
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem. |
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
|
||||||||||||||||||||||||||||
Liczba osób w grupie: | 7 | ||||||||||||||||||||||||||||
Limit miejsc: | (brak danych) | ||||||||||||||||||||||||||||
Zaliczenie: | Egzamin | ||||||||||||||||||||||||||||
Prowadzący: | Marcin Cichosz, Marzanna Kurzawa | ||||||||||||||||||||||||||||
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. E. Szłyk, M. Cichosz, A. Filipiak-Szok, A. Jastrzębska, M. Kurzawa, Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności, UMK, Toruń, 2013 2. Z.S. Sikorski, Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2002 3. E. Pijanowski, M. Dłużewski, A. Dłużewska, A. Jarczyk, Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa, 2004 4. Red. A. Klepacka, Analiza żywności, skrypt SGGW, Warszawa, 2005 5. Red. Z. Żegarska, Ćwiczenia z analizy żywności, Wydawnictwo UWM, Olsztyn 2000 Literatura uzupełniająca: 1. W. Bednarski, A. Repsa, Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003 2.Z. Marzenko, M. Balcerzak, Spektrofotometryczne metody w analizie nieorganicznej, PWN, Warszawa, 1998 Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności Literatura podstawowa 1. L. Kosewska,Analiza mikrobiologiczna w przemyśle spożywczym, WSiP, Warszawa, 1986 2. Dokumentacja techniczno-ruchowa. Spółdzielnia Pracy Mechaników „SMS”, Warszawa, ul. Konstruktorska 8. Autoklaw poziomy typ AS25 3. Z. Libudzisz, K. Kowal (red.). Mikrobiologia techniczna, Tom I,II, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź, 2000 4. H. G. Schlegel, Mikrobiologia ogólna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2000 5. A. Różalski, Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 1998 |
||||||||||||||||||||||||||||
Zakres tematów: |
Chemia i analiza żywności Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z podstawowymi informacjami dotyczącymi naturalnych składników żywności (białka, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne, woda, witaminy) i substancji dodatkowych, ich charakterystyki oraz metod analizy ilościowej i jakościowej. Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności Wykład pozwala na zapoznanie studenta z zagrożeniami mikrobiologicznymi żywności. Obejmuje następujące zagadnienia: mikrobiologiczna degradacja składników żywności i ich wpływ na sensoryczną jakość żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe (charakterystyka, bakterie chorobotwórcze i wytwarzane przez nie toksyny, grzyby toksynotwórcze i mykotoksyny, wirusy); drobnoustroje wskaźnikowe; mikroflora wybranych surowców i przetworów żywnościowych. Omawiany jest wpływ czynników utrwalających żywność na przeżywalność mikroorganizmów. |
||||||||||||||||||||||||||||
Metody dydaktyczne: |
Chemia i analiza żywności Wykład z prezentacjami multimedialnymi Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności Wykład z prezentacjami multimedialnymi |
||||||||||||||||||||||||||||
Metody i kryteria oceniania: |
Chemia i analiza żywności Wykład:- egzamin pisemny- Kryteria punktowe Wykład: zaliczenie na ocenę na podstawie egzamin pisemnego ndst - 0-49 % pkt. dst- 50-60% pkt dst plus- 61-65% pkt. db- 66-75%) pkt db plus- 76-80% pkt bdb- pow. 80% pkt Kryteria oceniania Chemia i analiza żywności - wykład Na ocenę dostateczną: Student definiuje: podstawowe składniki żywności, dodatki funkcjonalne do żywności, zanieczyszczenia i substancje toksyczne obecne w żywności. W1 Na ocenę dostateczny plus Student potrafi sklasyfikować składniki żywności, dodatki funkcjonalne do żywności, -wymienić źródła poszczególnych składników odżywczych i antyodżywczych, W1; U1 Na ocenę dobrą: Student potrafi rozpoznać i zakwalifikować zagrożenia związane z substancjami dodatkowymi oraz zanieczyszczeniami żywności W1; W2; U1; Na ocenę dobry plus Potrafi zastosować zdobytą wiedzę do oceny jakości żywności pod katem zawartości składników odżywczych i nieodżywczych i antyodżywczych. W1; W2; W3; U1 Na ocenę bardzo dobry Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny wykładu zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece.W1-W3; U1 Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności Egzamin Na ocenę dostateczną: Student zna podstawy mikrobiologii żywności oraz potrafi opisać analizy przeprowadzane w pracowni. W1 Na ocenę dostateczny plus Student zna i rozumie podstawy teoretyczne metod analizy oraz zna zasady opisu analizy mikrobiologicznej przeprowadzonej w pracowni. W1, U1 Na ocenę dobrą: Zna metodę i rozumie zasady teoretyczne oraz sposób wykonania analizy. Potrafi planować i samodzielnie opisać analizę oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. W1, W2, U1 Na ocenę dobry plus Posiada pełną wiedzę o metodzie, rozumie zasadę pracy z wykorzystaniem właściwego sprzętu i szkła laboratoryjnego. Potrafi zastosować zdobytą wiedzę do rozwiązywania nowych problemów analitycznych. W1-W3, U1 Na ocenę bardzo dobry Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny wykładu zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece, stosuje właściwe metody badania złożonych matryc i potrafi je zastosować do rozwiązywania nowych wykraczających poza temat wykładu. W1-W3, U1 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.