Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Przedmioty w rejestracji Rejestracja na bloki przedmiotów do wyboru (s2) - WCh - 2021/22 0651-SPEC-S2-2019/20

Lista uwzględnia również te przedmioty, które są chwilowo wyłączone z rejestracji (ale były lub będą uwzględnione w innych jej turach).
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Pokaż tylko przedmioty z wybranej grupy: Boldem są napisane grupy przedmiotów zawierające przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.
Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

2021/22Z - Semestr zimowy 2021/22
2021/22L - Semestr letni 2021/22
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
2021/22Z 2021/22L
0600-S2-ChK-W-ChG brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Laboratorium - 30 godzin
  • Wykład - 60 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami komponowania i wytwarzania produktów chemii gospodarczej, z uwzględnieniem surowców podstawowych (np. środków powierzchniowo czynnych, dezynfekujących, wybielających, wypełniaczy itp.), środków zapewniających trwałość produktów (np. konserwanty, antyutleniacze), i odpowiednią postać handlową – barwę, zapach, konsystencję. Przedmiot ma również na celu zwrócenie uwagi na aspekty ekologiczne produkcji i stosowania środków chemii gospodarczej.

Przedmiot obejmuje cztery bloki tematyczne: receptury produktów chemii gospodarczej i metody ich analizy, antyutleniacze i ich analiza, barwniki w chemii kosmetyków i gospodarczej oraz zagadnienia ekologiczne w produkcji kosmetyków, środków chemii gospodarczej.

Strona przedmiotu
0600-S2-Spec-ChZB brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia - 10 godzin
  • Laboratorium - 90 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Systemy zapewnienia i sterowania jakością w przemyśle spożywczym

Studenci poznają zagadnienia związane z systemami zapewnienia jakości produktów spożywczych, światowym prawem żywnościowym oraz Dobrej Praktyki Wytwarzania, Dobrej Praktyki Laboratoryjnej, Dobrej Praktyki Higienicznej.

Metody spektroskopowe i chromatograficzne w analizie żywności – laboratorium

Przedmiot ma na celu zapoznanie studenta z możliwością wykorzystania nowoczesnych metod instrumentalnych do analizy żywności oraz układów zawierających biopierwiastki. Student nabywa umiejętność wyboru odpowiednich procedur w analizie żywności i materiałów zawierających biopierwiastki. Absolwent posiada umiejętność obsługi aparatury analitycznej i wykonywania analizy fizykochemicznej wg procedur, PN, Zakładowych Procedur Kontroli Jakości, norm UE

Toksykologia żywności

Studenci poznają podstawowe problemy toksykologiczne; wskazują na zagrożenia toksylogicznego skażenia żywności i sposoby ich eliminowania.

Strona przedmiotu
0600-S2-SP/W-ET
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/22
  • Ćwiczenia - 10 godzin
  • Laboratorium - 90 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 10 godzin
  • Laboratorium - 90 godzin
  • Wykład - 20 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zaznajomienie z wybranymi aspektami współczesnych technologii chemicznych, obejmującymi zasady racjonalnego wykorzystania surowców i energii oraz kompleksowego zagospodarowania odpadów przemysłowych w oparciu o wybrane procesy z zakresu technologii nieorganicznej. Zajęcia obejmują również tematykę związaną ze zrównoważonym rozwojem, z wprowadzaniem zasad „zielonej chemii” do praktyki przemysłowej oraz z wytwarzaniem energii z odnawialnych źródeł.

Strona przedmiotu
0600-S2-ChK-W-KP brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
  • Ćwiczenia - 30 godzin
  • Laboratorium - 30 godzin
  • Wykład - 60 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zaznajomienie z podstawowymi zagadnieniami z zakresu kosmetyków pielęgnacyjnych, kosmetyków wielofunkcyjnych, składników preparatów kosmetycznych, zaznajomienie studentów z podstawową wiedzą z zakresu fizykochemii barwników oraz przeciwutleniaczy.

Strona przedmiotu
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności USOSweb 6.8.0.0-3 (2022-08-19)