Literatura: |
Metody spektroskopowe i chromatograficzne w analizie żywności
1. red. Z. E. Sikorski, Chemia Żywności, WNT 2000
2. red. U. Świetlikowska, Surowce spożywcze, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1995,
3. Z. Marzenko, M. Balcerzak, Spektrofotometryczne metody w analizie nieorganicznej, PWN, Warszawa, 1998
4. Jankiewicz M. Kędzior Z (red.). Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii. Wydawnictwo AR, Poznań 2001.
5. Red. A. Klepacka, Analiza żywności, SGGW, Warszawa, 2005
6. Z. Witkiewicz, Podstawy chromatografii, WNT, Warszawa, 2000
7. J. Minczewski, Z. Marzenko, Chemia Analityczna tom 3, PWN, Warszawa, 2005
|
Efekty uczenia się: |
METODY SPEKTROSKOPOWE I CHROMATOGRAFICZNE W ANALIZIE ŻYWNOŚCI – LABORATORIUM
Wymiernym efektem kształcenia będzie uzyskanie przez studentów wiedzy o: teoretycznych aspektach wykonania analizy ilościowej metodami instrumentalnymi, o przyczynach i sposobach unikania błędów w analizie ilościowej, o sposobie przedstawiania wyników analiz, o sposobie przygotowania próbki w zależności od zaproponowanej metody oznaczania oraz oznaczanego analitu.
K_W01, K_W02, K_W09, K_W10, K_W12, K_W14
Student potrafi: opracować raporty z wykonywanych analiz, posługiwać się sprzętem stosowanym w analizie ilościowej, opanować procedury wykonywania analiz ilościowych z zastosowaniem metod miareczkowych i spektroskopowych, zastosować poznane procedury analityczne w analizie żywności, opracować statystycznie uzyskane wyniki analiz.
K_U01, K_U05, K_U08, K_U11, K_U14
Student:
- dostrzega zależności pomiędzy zjawiskami i poprawnie wyciąga wnioski,
- zna ograniczenia własnej wiedzy i umiejętności i jest nastawiony na zdobywanie nowej wiedzy, umiejętności i doświadczeń,
- nawiązuje współpracę w zespole.
K_K01, K_K02, K_K07
|
Zakres tematów: |
Metody spektroskopowe i chromatograficzne w analizie żywności –laboratorium
W ramach laboratorium studenci wykonują następujące ćwiczenia: Oznaczanie zawartości związków fosforu w żywności metodą spektrofotometryczną, Oznaczanie zawartości skrobi modyfikowanej metodą spektrofotometryczna, oznaczanie zawartości glinu w żywności, Oznaczanie aktywności przeciwutleniającej miodów oraz produktów pszczelich metodą CUPRAC, Oznaczanie wybranych kationów w wodach mineralnych metodą chromatografii jonowej, Oznaczanie jonów azotanowych(V) i (III) w warzywach metodą chromatografii jonowej, Oznaczanie zawartości histydyny w mięsie metodą ITP, Oznaczanie zawartości benzoesanu sodu i sorbinianu potasu w napojach, Oznaczanie zawartości wybranych barwników spożywczych w napojach metodą HPLC, Oznaczanie białka całkowitego metodą Extona, Polarymetryczne oznaczanie skrobi w ziemniakach, Oznaczanie witaminy E w żywności metodą spektrofluorymetryczną, Oznaczanie wybranych kwasów fenolowych oraz ryboflawiny w różnych gatunkach piwa, Oznaczanie kofeiny w próbkach żywnościowych z wykorzystaniem spektroskopii w podczerwieni, Oznaczanie zawartości wilgoci w różnych gatunkach mąki, pracownie typu „Case study”.
|