Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowaniaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Odżywianie w sporcie 2600-SIW-OS-2-S1
Wykład (WYK) Semestr zimowy 2018/19

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Literatura:

1. Podstawy żywienia i dieto terapia. Nancy J. Peckenpaugh, red. wyd. pol. Danuta Gajewska, Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2011, wyd.1

2. Dietoterapia. Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska, PZWL, Warszawa 2014, wyd.1

3. Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka. Simon Langley-Evans, Marian Grzymisławski, red. wyd. pol. Mirosław Jarosz, PZWL, Warszawa 2013, wyd.1

4. Podstawy dietetyki. Jacek Bujko, SGGW, Warszawa 2008, wyd.2

Efekty uczenia się:

Student definiuje pojęcia: zdrowego odżywiania, zbilansowanej diety, ponderostatu, lipostatu, niedoborów pokarmowych, anoreksji, bulimii, otyłości; charakteryzuje podobieństwa i odmienności biologicznych potrzeb człowieka w kontekście zapotrzebowania energetycznego organizmu; wyjaśnia mechanizmy zaburzeń zdrowotnych wywołanych przez niewłaściwie odżywianie; wskazuje właściwe metody profilaktyki zaburzeń zdrowotnych wywołanych przez niewłaściwe odżywianie.

Student wykorzystuje wiedzę z zakresu fizjologii człowieka w analizie biologicznych jego potrzeb; potrafi wskazać czynnościowe sposoby korygowania otyłości; prawidłowo ocenia zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka, wynikające z nieodpowiedniego odżywiania.

Student racjonalnie i krytycznie podchodzi do informacji uzyskanej z literatury naukowej, Internetu, i innych źródeł masowego przekazu, a także z tradycji i obiegowych przekonań odnoszących się do zasad odżywiania.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie wykładu: obecność na wykładach; pozytywna ocena z kolokwium końcowego

Kolokwium końcowe – W01,W02,W03,W05,W07,W11, U04, U07

Zakres tematów:

Fizjologiczne mechanizmy regulacji apetytu: mechanizm głodu i sytości. Koncepcja ponderostatu i lipostatu. Jakościowe i ilościowe podłoże zdrowej diety. Bulimia i anoreksja. Antyoksydanty i suplementy diety. Niektóre aspekty żywienia ludzi w okresie niemowlęctwa i w podeszłym wieku: witamina D3 a nowotwory, grypa i przeziębienie, nadciśnienie i choroby serca; pokarmowe źródła witaminy D3; niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - omega 3 i omega 6; niedobór lub nadmiar żelaza.

Metody dydaktyczne:

prezentacja multimedialna

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Akcje
1 każdy piątek, 9:00 - 10:30, sala 289
Anna Nowakowska 46/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Wydziały: Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych oraz Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.