Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i turystyce
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1100-12-F22-RJ-RZwHT |
Kod Erasmus / ISCED: |
04.302
|
Nazwa przedmiotu: | Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i turystyce |
Jednostka: | Katedra Rachunkowości Zarządczej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | Podstawowa wiedza z zakresu finansów przedsiębiorstw, rachunkowości finansowej i sprawozdawczości finansowej oraz rachunkowości zarządczej. |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot fakultatywny |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Bezpośrednie aktywne uczestnictwo w zajęciach realizowanych z udziałem nauczyciela akademickiego: - 15 godzin - wykład - 15 godzin - ćwiczenia - 30 godzin – konsultacje Łącznie liczba godzin kontaktowych: 60 godzin 2. Praca własna studenta: - 10 godzin - przygotowanie do zajęć 3. Liczba godzina wymagana do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania: - 15 godzin - przygotowanie do kolokwium - 15 godzin - przygotowanie do egzaminu Łącznie praca własna studenta: 40 godzin Całkowity nakład pracy studenta: 100 godzin Godziny realizowane z udziałem nauczycieli - wykład: 15 h Godziny realizowane z udziałem nauczycieli - ćwiczenia: 15 h Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta: 35 h Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania - egzamin: 30 h Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania - kolokwium: 30 h |
Efekty uczenia się - wiedza: | W1: Zna w sposób pogłębiony wybrane metody i narzędzia pozyskiwania, przetwarzania, analizowania i raportowania danych i informacji w procesie zarządzania hotelami i innymi obiektami branży turystycznej - K_W04 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | U1: Potrafi prognozować, identyfikować i analizować złożone problemy decyzyjne w hotelarstwie i turystyce - K_U01 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | K1: Posiada kompetencje do pozyskiwania informacji niezbędnych w procesie podejmowania decyzji w hotelarstwie i turystyce - K_K01 |
Metody dydaktyczne: | wykład informacyjny, rozwiązywanie zadań, projekt, dyskusja, praca w grupach |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Pozwala na zaznajomienie studentów z rolą rachunkowości zarządczej w procesie podejmowania i kontroli decyzji podczas zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi i hotelarskimi. Realizowany cel w ramach akredytacji AACSB: student stosuje narzędzia rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. |
Pełny opis: |
Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Po kursie tego przedmiotu studenci powinni: - znać cechy charakterystyczne usług turystycznych, - umieć rozróżniać koszty niezbędne dla celów sprawozdawczych od kosztów potrzebnych dla celów decyzyjnych, - znać sposoby wyceny kosztów i kalkulacji kosztów jednostkowych, - znać sposoby badania rentowności usług i badania wrażliwości zysku, - znać podstawowe sposoby kształtowania popytu za pomocą zróżnicowania cen na świadczone usługi, - potrafić ocenić sytuacje finansową przedsiębiorstw hotelarskich i turystycznych na podstawie sprawozdań finansowych i mierników operacyjnych. Poruszane grupy zagadnień na wykładzie: 1. Międzynarodowy standard USALI - W1: a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów. 2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - W1: a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku. b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting Group, Yield Management. c. Budżetowanie i analiza odchyleń. d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. Poruszane grupy zagadnień na ćwiczeniach: 1. Międzynarodowy standard USALI - U1, K1: a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów. 2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - U1, K1: a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku. b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting Group, Yield Management. c. Budżetowanie i analiza odchyleń. d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych. |
Literatura: |
R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa 2009. T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE, Warszawa 2001. M. Bednarska, G. Gołembski, E. Markiewicz, M. Olszewski, Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne, Warszawa PWE 2007. W. Biczysko, R. D. Tauber, Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2008. 5. Horyzonty Controllingu 2020, Kozak Piotr (red.), 2020, Toruń, Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa Dom Organizatora. 6. Horyzonty Controllingu 2020, Kozak Piotr (red.), 2019, Toruń, Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa Dom Organizatora. 7. Horyzonty Controllingu 2018, Marlena Ciechan-Kujawa, Piotr Kozak, (red.), 2018, Toruń, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika |
Metody i kryteria oceniania: |
wykład W1: egzamin +++ ćwiczenia U1: zadania liczbowe do rozwiązania +++ K1: obserwacja +++ |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ CW
WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Kozak | |
Prowadzący grup: | Piotr Kozak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Pozwala na zaznajomienie studentów z rolą rachunkowości zarządczej w procesie podejmowania i kontroli decyzji podczas zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi i hotelarskimi. |
|
Pełny opis: |
Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Po kursie tego przedmiotu studenci powinni: - znać cechy charakterystyczne usług turystycznych, - umieć rozróżniać koszty niezbędne dla celów sprawozdawczych od kosztów potrzebnych dla celów decyzyjnych, - znać sposoby wyceny kosztów i kalkulacji kosztów jednostkowych, - znać sposoby badania rentowności usług i badania wrażliwości zysku, - znać podstawowe sposoby kształtowania popytu za pomocą zróżnicowania cen na świadczone usługi, - potrafić ocenić sytuacje finansową przedsiębiorstw hotelarskich i turystycznych na podstawie sprawozdań finansowych i mierników operacyjnych. Poruszane grupy zagadnień na wykładzie: 1. Międzynarodowy standard USALI - W1: a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług organizacji turystycznych i sportowych. b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów. 2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w organizacjach turystycznych i sportowych oraz analiza finansowa - W1: a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku. b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting Group, Yield Management. c. Budżetowanie i analiza odchyleń. d. Analiza finansowa w organizacjach turystycznych i sportowych. Poruszane grupy zagadnień na ćwiczeniach: 1. Międzynarodowy standard USALI - U1, K1: a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług organizacji turystycznych i sportowych. b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów. 2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w organizacjach turystycznych i sportowych oraz analiza finansowa - U1, K1: a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku. b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting Group, Yield Management. c. Budżetowanie i analiza odchyleń. d. Analiza finansowa w organizacjach turystycznych i sportowych. 3. Zastosowanie programu Excel w zarządzaniu hotelem. |
|
Literatura: |
R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa 2009. T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE, Warszawa 2001. M. Bednarska, G. Gołembski, E. Markiewicz, M. Olszewski, Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne, Warszawa PWE 2007. W. Biczysko, R. D. Tauber, Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2008. |
|
Uwagi: |
brak |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-20 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT CW
WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Garbol | |
Prowadzący grup: | Jacek Garbol | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Pozwala na zaznajomienie studentów z rolą rachunkowości zarządczej w procesie podejmowania i kontroli decyzji podczas zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi i hotelarskimi. |
|
Pełny opis: |
Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Po kursie tego przedmiotu studenci powinni: - znać cechy charakterystyczne usług turystycznych, - umieć rozróżniać koszty niezbędne dla celów sprawozdawczych od kosztów potrzebnych dla celów decyzyjnych, - znać sposoby wyceny kosztów i kalkulacji kosztów jednostkowych, - znać sposoby badania rentowności usług i badania wrażliwości zysku, - znać podstawowe sposoby kształtowania popytu za pomocą zróżnicowania cen na świadczone usługi, - potrafić ocenić sytuacje finansową przedsiębiorstw hotelarskich i turystycznych na podstawie sprawozdań finansowych i mierników operacyjnych. Poruszane grupy zagadnień na wykładzie: 1. Międzynarodowy standard USALI - W1: a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług organizacji turystycznych i sportowych. b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów. 2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w organizacjach turystycznych i sportowych oraz analiza finansowa - W1: a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku. b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting Group, Yield Management. c. Budżetowanie i analiza odchyleń. d. Analiza finansowa w organizacjach turystycznych i sportowych. Poruszane grupy zagadnień na ćwiczeniach: 1. Międzynarodowy standard USALI - U1, K1: a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług organizacji turystycznych i sportowych. b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów. 2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w organizacjach turystycznych i sportowych oraz analiza finansowa - U1, K1: a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku. b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting Group, Yield Management. c. Budżetowanie i analiza odchyleń. d. Analiza finansowa w organizacjach turystycznych i sportowych. 3. Zastosowanie programu Excel w zarządzaniu hotelem. |
|
Literatura: |
R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa 2009. T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE, Warszawa 2001. M. Bednarska, G. Gołembski, E. Markiewicz, M. Olszewski, Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne, Warszawa PWE 2007. W. Biczysko, R. D. Tauber, Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2008. |
|
Uwagi: |
brak |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.