Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Centralny punkt logowania
Strona główna

Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i turystyce

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1100-12-F22-RJ-RZwHT
Kod Erasmus / ISCED: 04.302 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0411) Rachunkowość podatków Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i turystyce
Jednostka: Katedra Rachunkowości Zarządczej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 4.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania wstępne:

Podstawowa wiedza z zakresu finansów przedsiębiorstw, rachunkowości finansowej i sprawozdawczości finansowej oraz rachunkowości zarządczej.

Rodzaj przedmiotu:

przedmiot fakultatywny

Całkowity nakład pracy studenta:

1. Bezpośrednie aktywne uczestnictwo w zajęciach realizowanych z udziałem nauczyciela akademickiego:

- 15 godzin - wykład

- 15 godzin - ćwiczenia

- 30 godzin – konsultacje

Łącznie liczba godzin kontaktowych: 60 godzin


2. Praca własna studenta:

- 10 godzin - przygotowanie do zajęć


3. Liczba godzina wymagana do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania:

- 15 godzin - przygotowanie do kolokwium

- 15 godzin - przygotowanie do egzaminu

Łącznie praca własna studenta: 40 godzin


Całkowity nakład pracy studenta: 100 godzin


Godziny realizowane z udziałem nauczycieli - wykład: 15 h

Godziny realizowane z udziałem nauczycieli - ćwiczenia: 15 h

Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta: 35 h

Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w

procesie oceniania - egzamin: 30 h

Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w

procesie oceniania - kolokwium: 30 h


Efekty uczenia się - wiedza:

W1: Zna w sposób pogłębiony wybrane metody i narzędzia pozyskiwania, przetwarzania, analizowania i raportowania danych i informacji w procesie zarządzania hotelami i innymi obiektami branży turystycznej - K_W04

Efekty uczenia się - umiejętności:

U1: Potrafi prognozować, identyfikować i analizować złożone problemy decyzyjne w hotelarstwie i turystyce - K_U01


Efekty uczenia się - kompetencje społeczne:

K1: Posiada kompetencje do pozyskiwania informacji niezbędnych w procesie podejmowania decyzji w hotelarstwie i turystyce - K_K01

Metody dydaktyczne:

wykład informacyjny, rozwiązywanie zadań, projekt, dyskusja, praca w grupach

Metody dydaktyczne podające:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)

Metody dydaktyczne poszukujące:

- ćwiczeniowa
- obserwacji
- studium przypadku

Skrócony opis:

Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Pozwala na zaznajomienie studentów z rolą rachunkowości zarządczej w procesie podejmowania i kontroli decyzji podczas zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi i hotelarskimi.

Realizowany cel w ramach akredytacji AACSB: student stosuje narzędzia rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce.

Pełny opis:

Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Po kursie tego przedmiotu studenci powinni:

- znać cechy charakterystyczne usług turystycznych,

- umieć rozróżniać koszty niezbędne dla celów sprawozdawczych od kosztów potrzebnych dla celów decyzyjnych,

- znać sposoby wyceny kosztów i kalkulacji kosztów jednostkowych,

- znać sposoby badania rentowności usług i badania wrażliwości zysku,

- znać podstawowe sposoby kształtowania popytu za pomocą

zróżnicowania cen na świadczone usługi,

- potrafić ocenić sytuacje finansową przedsiębiorstw hotelarskich i turystycznych na podstawie sprawozdań finansowych i mierników operacyjnych.

Poruszane grupy zagadnień na wykładzie:

1. Międzynarodowy standard USALI - W1:

a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów.

2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - W1:

a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku.

b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting

Group, Yield Management.

c. Budżetowanie i analiza odchyleń.

d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

Poruszane grupy zagadnień na ćwiczeniach:

1. Międzynarodowy standard USALI - U1, K1:

a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów.

2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - U1, K1:

a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku.

b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting

Group, Yield Management.

c. Budżetowanie i analiza odchyleń.

d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.

Literatura:

R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i

gastronomii, PWE, Warszawa 2009.

T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE,

Warszawa 2001.

M. Bednarska, G. Gołembski, E. Markiewicz, M. Olszewski,

Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne,

Warszawa PWE 2007.

W. Biczysko, R. D. Tauber, Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2008.

5. Horyzonty Controllingu 2020, Kozak Piotr (red.), 2020, Toruń, Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa Dom Organizatora.

6. Horyzonty Controllingu 2020, Kozak Piotr (red.), 2019, Toruń, Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa Dom Organizatora.

7. Horyzonty Controllingu 2018, Marlena Ciechan-Kujawa, Piotr Kozak, (red.), 2018, Toruń, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika

Metody i kryteria oceniania:

wykład

W1: egzamin +++

ćwiczenia

U1: zadania liczbowe do rozwiązania +++

K1: obserwacja +++

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-02-21 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Kozak
Prowadzący grup: Piotr Kozak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Pozwala na zaznajomienie studentów z rolą rachunkowości zarządczej w procesie podejmowania i kontroli decyzji podczas zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi i hotelarskimi.

Pełny opis:

Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Po kursie tego przedmiotu studenci powinni:

- znać cechy charakterystyczne usług turystycznych,

- umieć rozróżniać koszty niezbędne dla celów sprawozdawczych od kosztów potrzebnych dla celów decyzyjnych,

- znać sposoby wyceny kosztów i kalkulacji kosztów jednostkowych,

- znać sposoby badania rentowności usług i badania wrażliwości zysku,

- znać podstawowe sposoby kształtowania popytu za pomocą

zróżnicowania cen na świadczone usługi,

- potrafić ocenić sytuacje finansową przedsiębiorstw hotelarskich i turystycznych na podstawie sprawozdań finansowych i mierników operacyjnych.

Poruszane grupy zagadnień na wykładzie:

1. Międzynarodowy standard USALI - W1:

a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług organizacji turystycznych i sportowych.

b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów.

2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w organizacjach turystycznych i sportowych oraz analiza finansowa - W1:

a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku.

b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting

Group, Yield Management.

c. Budżetowanie i analiza odchyleń.

d. Analiza finansowa w organizacjach turystycznych i sportowych.

Poruszane grupy zagadnień na ćwiczeniach:

1. Międzynarodowy standard USALI - U1, K1:

a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług organizacji turystycznych i sportowych.

b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów.

2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w organizacjach turystycznych i sportowych oraz analiza finansowa - U1, K1:

a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku.

b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting

Group, Yield Management.

c. Budżetowanie i analiza odchyleń.

d. Analiza finansowa w organizacjach turystycznych i sportowych.

3. Zastosowanie programu Excel w zarządzaniu hotelem.

Literatura:

R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i

gastronomii, PWE, Warszawa 2009.

T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE,

Warszawa 2001.

M. Bednarska, G. Gołembski, E. Markiewicz, M. Olszewski,

Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne,

Warszawa PWE 2007.

W. Biczysko, R. D. Tauber, Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2008.

Uwagi:

brak

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (zakończony)

Okres: 2023-02-20 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jacek Garbol
Prowadzący grup: Jacek Garbol
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Pozwala na zaznajomienie studentów z rolą rachunkowości zarządczej w procesie podejmowania i kontroli decyzji podczas zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi i hotelarskimi.

Pełny opis:

Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Po kursie tego przedmiotu studenci powinni:

- znać cechy charakterystyczne usług turystycznych,

- umieć rozróżniać koszty niezbędne dla celów sprawozdawczych od kosztów potrzebnych dla celów decyzyjnych,

- znać sposoby wyceny kosztów i kalkulacji kosztów jednostkowych,

- znać sposoby badania rentowności usług i badania wrażliwości zysku,

- znać podstawowe sposoby kształtowania popytu za pomocą

zróżnicowania cen na świadczone usługi,

- potrafić ocenić sytuacje finansową przedsiębiorstw hotelarskich i turystycznych na podstawie sprawozdań finansowych i mierników operacyjnych.

Poruszane grupy zagadnień na wykładzie:

1. Międzynarodowy standard USALI - W1:

a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług organizacji turystycznych i sportowych.

b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów.

2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w organizacjach turystycznych i sportowych oraz analiza finansowa - W1:

a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku.

b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting

Group, Yield Management.

c. Budżetowanie i analiza odchyleń.

d. Analiza finansowa w organizacjach turystycznych i sportowych.

Poruszane grupy zagadnień na ćwiczeniach:

1. Międzynarodowy standard USALI - U1, K1:

a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług organizacji turystycznych i sportowych.

b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów.

2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w organizacjach turystycznych i sportowych oraz analiza finansowa - U1, K1:

a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku.

b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting

Group, Yield Management.

c. Budżetowanie i analiza odchyleń.

d. Analiza finansowa w organizacjach turystycznych i sportowych.

3. Zastosowanie programu Excel w zarządzaniu hotelem.

Literatura:

R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i

gastronomii, PWE, Warszawa 2009.

T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE,

Warszawa 2001.

M. Bednarska, G. Gołembski, E. Markiewicz, M. Olszewski,

Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne,

Warszawa PWE 2007.

W. Biczysko, R. D. Tauber, Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2008.

Uwagi:

brak

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-2 (2024-11-25)