Nicolaus Copernicus University in Torun - Central Authentication Service
Strona główna

Basics of Biotechnology

General data

Course ID: 1600-BM21PODB-1
Erasmus code / ISCED: 13.0 The subject classification code consists of three to five digits, where the first three represent the classification of the discipline according to the Discipline code list applicable to the Socrates/Erasmus program, the fourth (usually 0) - possible further specification of discipline information, the fifth - the degree of subject determined based on the year of study for which the subject is intended. / (0512) Biochemistry The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: Basics of Biotechnology
Name in Polish: Podstawy biotechnologii
Organizational unit: Department of Transplantology and General Surgery
Course groups: (in Polish) Przedmioty do wyboru dla 1 semestru 2 roku S1 kierunku biotechnologia medyczma
ECTS credit allocation (and other scores): 2.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.
Language: Polish
Prerequisites:

(in Polish) Przedmiot nie wymaga zaliczenia innych przedmiotów

Type of course:

elective course

Total student workload:

(in Polish) wykład – 30h


1. Bilans nakładu pracy z udziałem nauczycieli akademickich wynosi:

wykłady: 30 h

przeprowadzenie egzaminu: 1 h

Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 31h, co odpowiada 1,6 punktom ECTS


2. Bilans nakładu pracy studenta:

wykłady: 30 h

czytanie literatury fachowej: 12h

konsultacje:2h

przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 7h + 1 h = 8h

Łączny nakład pracy studenta wynosi 75h, co odpowiada 3 punktom ECTS


3. Nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:

czytanie literatury fachowej: 22h

konsultacje badawczo-naukowe: 4h

udział w wykładach (z uwzględnieniem metodologii badań naukowych, wyników badań, opracowań): 5h

udział w ćwiczeniach objętych aktywnością naukową

(z uwzględnieniem metodologii badań naukowych, wyników badań, opracowań):

15h

przygotowanie do ćwiczeń objętych aktywnością naukową: 4h

przygotowanie do zaliczenia w zakresie aspektów badawczo-naukowych dla danego przedmiotu: 2h

przygotowanie do kolokwium w zakresie aspektów badawczo -naukowych dla danego przedmiotu: 5h godzin

Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 44 godziny, co odpowiada 1,76 punktom ECTS


4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:

przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 7 + 1 = 8h (0,32 punktu ECTS)

Łączny nakład pracy studenta związany z przygotowaniem się do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 8 godzin, co odpowiada 0,32 punktom ECTS


5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:

Udział w ćwiczeniach audytoryjnych: 20h

Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 20h, co odpowiada 0,8 punktom ECTS


6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:

Nie dotyczy

Learning outcomes - knowledge:

(in Polish) W1: Ma podstawową wiedzę z zakresu zagadnień inżynieryjnych w procesach biotechnologicznych (B1_W02)

W2: Zna podstawowe metody stosowane w laboratoriach biotechnologicznych (B1_W13)

W3: zna podstawy stosowania metod biotechnologicznych w ochronie środowiska (B1_W18)


Learning outcomes - skills:

(in Polish) U1: Potrafi korzystać z literatury specjalistycznej z zakresu biotechnologii (B1_U04)

U2: Potrafi korzystać ze źródeł informacji w poszukiwaniu odpowiedzi na stawiane pytania z zakresu biotechnologii, w tym z dostępnych baz danych (B1_U03)


Learning outcomes - social competencies:

(in Polish) K1: Ma świadomość konieczności ciągłego doskonalenia kompetencji zawodowych (B1_K02)

K2: Ma świadomość potrzeby wykorzystywania wiedzy z zakresu biotechnologii w różnych branżach i potrafi korzystać z wiedzy innych specjalistów (B1_K04)


Teaching methods:

(in Polish) wykład informacyjny, wykład konwersatoryjny, wykład problemowy,

Expository teaching methods:

- informative (conventional) lecture
- participatory lecture
- problem-based lecture

Short description: (in Polish)

Celem realizacji przedmiotu jest przekazanie informacji oraz dyskusja dotycząca powstania i rozwoju biotechnologii oraz jej znaczenia we współczesnym świecie w tym omówienie głównych nurtów i dziedzin biotechnologii. Wyjaśnienie podstaw mikrobiologicznych i biochemicznych, które są niezbędne do zrozumienia przebiegu procesów biotechnologicznych, prowadzonych z udziałem enzymów i mikroorgaznizmów.

Full description: (in Polish)

Celem realizacji przedmiotu jest przekazanie informacji oraz dyskusja dotycząca powstania i rozwoju biotechnologii oraz jej znaczenia we współczesnym świecie w tym omówienie głównych nurtów i dziedzin biotechnologii. Wyjaśnienie podstaw mikrobiologicznych i biochemicznych, które są niezbędne do zrozumienia przebiegu procesów biotechnologicznych, prowadzonych z udziałem enzymów i mikroorgaznizmów.

Tematyka wykładów:

1. Powstanie i historia rozwoju biotechnologii. Dziedziny i najważniejsze osiągnięcia biotechnologii

2. Biochemia i fizjologia wzrostu i metabolizmu mikroorganizmów

3. Biologiczne podstawy procesów biotechnologicznych

4. Zarządzanie genomem i jego analiza – Procaryota

5. Inżynieria genetyczna – drożdże i grzyby strzępkowe

6. Doskonalenie wybranych cech mikroorganizmów

7. Techniki hodowli drobnoustrojów

8. Proteomika – metody badania proteomu

9. Metabolomika – istotny element medycyny spersonalizowanej

10. Roślinne substancje biologicznie czynne

11. Biofarming – produkcja białek rekombinowanych w systemach roślinnych

12. Osiągnięcia i rozwój biotechnologii farmaceutycznej

13. Problemy agrobiotechnologii. Regulacje prawne dotyczące GMO

14. Podstawy hodowli zwierząt

15. Granice ingerencji w naturę

Bibliography: (in Polish)

1) Podręczniki wiodące:

C. Ratledge, B. Kristiansen (red.): Podstawy biotechnologii, PWN

2) Podręczniki uzupełniające:

K. W. Szewczyk: Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej

J. Fiedurek (red.): Procesy jednostkowe w biotechnologii, Wydawnictwo UMCS

S. Malepszy (red.): Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Forma i warunki zaliczenia przedmiotu:

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z egzaminu pisemnego. – W01, W02, W03, U01, U02, K01, K02

Forma i warunki zaliczenia końcowego:

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z egzaminu pisemnego.

% uzyskanych punktów - Ocena

92≤…..≤100 - bdb (5)

88≤…..<92 - db+ (4+)

80≤…..<88 - db (4)

71≤…..<80 - dst+ (3+)

60≤…..<71 - dst (3)

0…..<60 - ndst (2)

Internships: (in Polish)

W ramach przedmiotu nie są prowadzone praktyki zawodowe.

Classes in period "Winter semester 2022/23" (past)

Time span: 2022-10-01 - 2023-02-19
Selected timetable range:
Go to timetable
Type of class:
Lecture, 30 hours more information
Coordinators: Aleksandra Karczmarska-Wódzka, Joanna Sikora
Group instructors: Joanna Bugieda, Patrycja Wszelaki
Students list: (inaccessible to you)
Credit: Grading
Short description: (in Polish)

Celem realizacji przedmiotu jest przekazanie informacji oraz dyskusja dotycząca powstania i rozwoju biotechnologii oraz jej znaczenia we współczesnym świecie w tym omówienie głównych nurtów i dziedzin biotechnologii. Wyjaśnienie podstaw mikrobiologicznych i biochemicznych, które są niezbędne do zrozumienia przebiegu procesów biotechnologicznych, prowadzonych z udziałem enzymów i mikroorgaznizmów.

Full description: (in Polish)

Celem realizacji przedmiotu jest przekazanie informacji oraz dyskusja dotycząca powstania i rozwoju biotechnologii oraz jej znaczenia we współczesnym świecie w tym omówienie głównych nurtów i dziedzin biotechnologii. Wyjaśnienie podstaw mikrobiologicznych i biochemicznych, które są niezbędne do zrozumienia przebiegu procesów biotechnologicznych, prowadzonych z udziałem enzymów i mikroorgaznizmów.

Tematyka wykładów:

1. Powstanie i historia rozwoju biotechnologii. Dziedziny i najważniejsze osiągnięcia biotechnologii

2. Biochemia i fizjologia wzrostu i metabolizmu mikroorganizmów

3. Biologiczne podstawy procesów biotechnologicznych

4. Zarządzanie genomem i jego analiza – Procaryota

5. Inżynieria genetyczna – drożdże i grzyby strzępkowe

6. Doskonalenie wybranych cech mikroorganizmów

7. Techniki hodowli drobnoustrojów

8. Proteomika – metody badania proteomu

9. Metabolomika – istotny element medycyny spersonalizowanej

10. Roślinne substancje biologicznie czynne

11. Biofarming – produkcja białek rekombinowanych w systemach roślinnych

12. Osiągnięcia i rozwój biotechnologii farmaceutycznej

13. Problemy agrobiotechnologii. Regulacje prawne dotyczące GMO

14. Podstawy hodowli zwierząt

15. Granice ingerencji w naturę

Bibliography: (in Polish)

1) Podręczniki wiodące:

C. Ratledge, B. Kristiansen (red.): Podstawy biotechnologii, PWN

2) Podręczniki uzupełniające:

K. W. Szewczyk: Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej

J. Fiedurek (red.): Procesy jednostkowe w biotechnologii, Wydawnictwo UMCS

S. Malepszy (red.): Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN

Classes in period "Winter semester 2023/24" (past)

Time span: 2023-10-01 - 2024-02-19
Selected timetable range:
Go to timetable
Type of class:
Lecture, 30 hours more information
Coordinators: Aleksandra Karczmarska-Wódzka, Joanna Sikora
Group instructors: Patrycja Wszelaki
Students list: (inaccessible to you)
Credit: Grading
Short description: (in Polish)

Celem realizacji przedmiotu jest przekazanie informacji oraz dyskusja dotycząca powstania i rozwoju biotechnologii oraz jej znaczenia we współczesnym świecie w tym omówienie głównych nurtów i dziedzin biotechnologii. Wyjaśnienie podstaw mikrobiologicznych i biochemicznych, które są niezbędne do zrozumienia przebiegu procesów biotechnologicznych, prowadzonych z udziałem enzymów i mikroorgaznizmów.

Full description: (in Polish)

Celem realizacji przedmiotu jest przekazanie informacji oraz dyskusja dotycząca powstania i rozwoju biotechnologii oraz jej znaczenia we współczesnym świecie w tym omówienie głównych nurtów i dziedzin biotechnologii. Wyjaśnienie podstaw mikrobiologicznych i biochemicznych, które są niezbędne do zrozumienia przebiegu procesów biotechnologicznych, prowadzonych z udziałem enzymów i mikroorgaznizmów.

Tematyka wykładów:

1. Podstawy biotechnologii

2. Biologia komórki

3. Podstawy metabolizmu bakterii

4. Zarządzanie genomem i jego analiza

5. Doskonalenie wybranych cech mikroorganizmów

6. Techniki hodowli drobnoustrojów

7. Biofarming

8. Mikroorganizmy w ochronie środoiwska

9. Metabolomika

10. GMO

Bibliography: (in Polish)

1) Podręczniki wiodące:

C. Ratledge, B. Kristiansen (red.): Podstawy biotechnologii, PWN

2) Podręczniki uzupełniające:

K. W. Szewczyk: Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej

J. Fiedurek (red.): Procesy jednostkowe w biotechnologii, Wydawnictwo UMCS

S. Malepszy (red.): Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN

Notes: (in Polish)

W formie zdalnej program zajęć będzie realizowany za pomocą platformy Moodle zgodnie z planem zajęć przewidzianym na semestr.

Link do zajęć: https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=5506

Hasło do kursu Prowadzący udostępnia Studentom po kontakcie mailowym za pomocą e-maila z końcówką @stud.umk.pl

Należy kontaktować się po adresem: wszelakipatrycja@cm.umk.pl

Classes in period "Winter semester 2024/25" (past)

Time span: 2024-10-01 - 2025-02-23
Selected timetable range:
Go to timetable
Type of class:
Lecture, 30 hours more information
Coordinators: Aleksandra Karczmarska-Wódzka
Group instructors: Joanna Sikora
Students list: (inaccessible to you)
Credit: Grading
Short description: (in Polish)

Celem realizacji przedmiotu jest przekazanie informacji oraz dyskusja dotycząca powstania i rozwoju biotechnologii oraz jej znaczenia we współczesnym świecie w tym omówienie głównych nurtów i dziedzin biotechnologii. Wyjaśnienie podstaw mikrobiologicznych i biochemicznych, które są niezbędne do zrozumienia przebiegu procesów biotechnologicznych, prowadzonych z udziałem enzymów i mikroorgaznizmów.

Full description: (in Polish)

Celem realizacji przedmiotu jest przekazanie informacji oraz dyskusja dotycząca powstania i rozwoju biotechnologii oraz jej znaczenia we współczesnym świecie w tym omówienie głównych nurtów i dziedzin biotechnologii. Wyjaśnienie podstaw mikrobiologicznych i biochemicznych, które są niezbędne do zrozumienia przebiegu procesów biotechnologicznych, prowadzonych z udziałem enzymów i mikroorgaznizmów.

Tematyka wykładów:

1. Podstawy biotechnologii

2. Biologia komórki

3. Podstawy metabolizmu bakterii

4. Zarządzanie genomem i jego analiza

5. Doskonalenie wybranych cech mikroorganizmów

6. Techniki hodowli drobnoustrojów

7. Biofarming

8. Mikroorganizmy w ochronie środoiwska

9. Metabolomika

10. GMO

Bibliography: (in Polish)

1) Podręczniki wiodące:

C. Ratledge, B. Kristiansen (red.): Podstawy biotechnologii, PWN

2) Podręczniki uzupełniające:

K. W. Szewczyk: Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej

J. Fiedurek (red.): Procesy jednostkowe w biotechnologii, Wydawnictwo UMCS

S. Malepszy (red.): Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN

Notes: (in Polish)

W formie zdalnej program zajęć będzie realizowany za pomocą platformy Moodle zgodnie z planem zajęć przewidzianym na semestr.

Link do zajęć: https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=5506

Hasło do kursu Prowadzący udostępnia Studentom po kontakcie mailowym za pomocą e-maila z końcówką @stud.umk.pl

Należy kontaktować się po adresem: wszelakipatrycja@cm.umk.pl

Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Nicolaus Copernicus University in Torun.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ contact accessibility statement site map USOSweb 7.1.1.0-7 (2025-03-24)