Basics of Biotechnology
General data
Course ID: | 1600-BM21PODB-1 |
Erasmus code / ISCED: |
13.0
|
Course title: | Basics of Biotechnology |
Name in Polish: | Podstawy biotechnologii |
Organizational unit: | Department of Transplantology and General Surgery |
Course groups: |
(in Polish) Przedmioty do wyboru dla 1 semestru 2 roku S1 kierunku biotechnologia medyczma |
ECTS credit allocation (and other scores): |
2.00
|
Language: | Polish |
Prerequisites: | (in Polish) Przedmiot nie wymaga zaliczenia innych przedmiotów |
Type of course: | elective course |
Total student workload: | (in Polish) wykład – 30h 1. Bilans nakładu pracy z udziałem nauczycieli akademickich wynosi: wykłady: 30 h przeprowadzenie egzaminu: 1 h Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 31h, co odpowiada 1,6 punktom ECTS 2. Bilans nakładu pracy studenta: wykłady: 30 h czytanie literatury fachowej: 12h konsultacje:2h przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 7h + 1 h = 8h Łączny nakład pracy studenta wynosi 75h, co odpowiada 3 punktom ECTS 3. Nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi: czytanie literatury fachowej: 22h konsultacje badawczo-naukowe: 4h udział w wykładach (z uwzględnieniem metodologii badań naukowych, wyników badań, opracowań): 5h udział w ćwiczeniach objętych aktywnością naukową (z uwzględnieniem metodologii badań naukowych, wyników badań, opracowań): 15h przygotowanie do ćwiczeń objętych aktywnością naukową: 4h przygotowanie do zaliczenia w zakresie aspektów badawczo-naukowych dla danego przedmiotu: 2h przygotowanie do kolokwium w zakresie aspektów badawczo -naukowych dla danego przedmiotu: 5h godzin Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 44 godziny, co odpowiada 1,76 punktom ECTS 4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania: przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 7 + 1 = 8h (0,32 punktu ECTS) Łączny nakład pracy studenta związany z przygotowaniem się do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 8 godzin, co odpowiada 0,32 punktom ECTS 5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym: Udział w ćwiczeniach audytoryjnych: 20h Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 20h, co odpowiada 0,8 punktom ECTS 6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki: Nie dotyczy |
Learning outcomes - knowledge: | (in Polish) W1: Ma podstawową wiedzę z zakresu zagadnień inżynieryjnych w procesach biotechnologicznych (B1_W02) W2: Zna podstawowe metody stosowane w laboratoriach biotechnologicznych (B1_W13) W3: zna podstawy stosowania metod biotechnologicznych w ochronie środowiska (B1_W18) |
Learning outcomes - skills: | (in Polish) U1: Potrafi korzystać z literatury specjalistycznej z zakresu biotechnologii (B1_U04) U2: Potrafi korzystać ze źródeł informacji w poszukiwaniu odpowiedzi na stawiane pytania z zakresu biotechnologii, w tym z dostępnych baz danych (B1_U03) |
Learning outcomes - social competencies: | (in Polish) K1: Ma świadomość konieczności ciągłego doskonalenia kompetencji zawodowych (B1_K02) K2: Ma świadomość potrzeby wykorzystywania wiedzy z zakresu biotechnologii w różnych branżach i potrafi korzystać z wiedzy innych specjalistów (B1_K04) |
Teaching methods: | (in Polish) wykład informacyjny, wykład konwersatoryjny, wykład problemowy, |
Expository teaching methods: | - informative (conventional) lecture |
Short description: |
(in Polish) Celem realizacji przedmiotu jest przekazanie informacji oraz dyskusja dotycząca powstania i rozwoju biotechnologii oraz jej znaczenia we współczesnym świecie w tym omówienie głównych nurtów i dziedzin biotechnologii. Wyjaśnienie podstaw mikrobiologicznych i biochemicznych, które są niezbędne do zrozumienia przebiegu procesów biotechnologicznych, prowadzonych z udziałem enzymów i mikroorgaznizmów. |
Full description: |
(in Polish) Celem realizacji przedmiotu jest przekazanie informacji oraz dyskusja dotycząca powstania i rozwoju biotechnologii oraz jej znaczenia we współczesnym świecie w tym omówienie głównych nurtów i dziedzin biotechnologii. Wyjaśnienie podstaw mikrobiologicznych i biochemicznych, które są niezbędne do zrozumienia przebiegu procesów biotechnologicznych, prowadzonych z udziałem enzymów i mikroorgaznizmów. Tematyka wykładów: 1. Powstanie i historia rozwoju biotechnologii. Dziedziny i najważniejsze osiągnięcia biotechnologii 2. Biochemia i fizjologia wzrostu i metabolizmu mikroorganizmów 3. Biologiczne podstawy procesów biotechnologicznych 4. Zarządzanie genomem i jego analiza – Procaryota 5. Inżynieria genetyczna – drożdże i grzyby strzępkowe 6. Doskonalenie wybranych cech mikroorganizmów 7. Techniki hodowli drobnoustrojów 8. Proteomika – metody badania proteomu 9. Metabolomika – istotny element medycyny spersonalizowanej 10. Roślinne substancje biologicznie czynne 11. Biofarming – produkcja białek rekombinowanych w systemach roślinnych 12. Osiągnięcia i rozwój biotechnologii farmaceutycznej 13. Problemy agrobiotechnologii. Regulacje prawne dotyczące GMO 14. Podstawy hodowli zwierząt 15. Granice ingerencji w naturę |
Bibliography: |
(in Polish) 1) Podręczniki wiodące: C. Ratledge, B. Kristiansen (red.): Podstawy biotechnologii, PWN 2) Podręczniki uzupełniające: K. W. Szewczyk: Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej J. Fiedurek (red.): Procesy jednostkowe w biotechnologii, Wydawnictwo UMCS S. Malepszy (red.): Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN |
Assessment methods and assessment criteria: |
(in Polish) Forma i warunki zaliczenia przedmiotu: Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z egzaminu pisemnego. – W01, W02, W03, U01, U02, K01, K02 Forma i warunki zaliczenia końcowego: Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z egzaminu pisemnego. % uzyskanych punktów - Ocena 92≤…..≤100 - bdb (5) 88≤…..<92 - db+ (4+) 80≤…..<88 - db (4) 71≤…..<80 - dst+ (3+) 60≤…..<71 - dst (3) 0…..<60 - ndst (2) |
Internships: |
(in Polish) W ramach przedmiotu nie są prowadzone praktyki zawodowe. |
Classes in period "Winter semester 2022/23" (past)
Time span: | 2022-10-01 - 2023-02-19 |
Go to timetable
MO TU W TH FR |
Type of class: |
Lecture, 30 hours
|
|
Coordinators: | Aleksandra Karczmarska-Wódzka, Joanna Sikora | |
Group instructors: | Joanna Bugieda, Patrycja Wszelaki | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Credit: | Grading | |
Short description: |
(in Polish) Celem realizacji przedmiotu jest przekazanie informacji oraz dyskusja dotycząca powstania i rozwoju biotechnologii oraz jej znaczenia we współczesnym świecie w tym omówienie głównych nurtów i dziedzin biotechnologii. Wyjaśnienie podstaw mikrobiologicznych i biochemicznych, które są niezbędne do zrozumienia przebiegu procesów biotechnologicznych, prowadzonych z udziałem enzymów i mikroorgaznizmów. |
|
Full description: |
(in Polish) Celem realizacji przedmiotu jest przekazanie informacji oraz dyskusja dotycząca powstania i rozwoju biotechnologii oraz jej znaczenia we współczesnym świecie w tym omówienie głównych nurtów i dziedzin biotechnologii. Wyjaśnienie podstaw mikrobiologicznych i biochemicznych, które są niezbędne do zrozumienia przebiegu procesów biotechnologicznych, prowadzonych z udziałem enzymów i mikroorgaznizmów. Tematyka wykładów: 1. Powstanie i historia rozwoju biotechnologii. Dziedziny i najważniejsze osiągnięcia biotechnologii 2. Biochemia i fizjologia wzrostu i metabolizmu mikroorganizmów 3. Biologiczne podstawy procesów biotechnologicznych 4. Zarządzanie genomem i jego analiza – Procaryota 5. Inżynieria genetyczna – drożdże i grzyby strzępkowe 6. Doskonalenie wybranych cech mikroorganizmów 7. Techniki hodowli drobnoustrojów 8. Proteomika – metody badania proteomu 9. Metabolomika – istotny element medycyny spersonalizowanej 10. Roślinne substancje biologicznie czynne 11. Biofarming – produkcja białek rekombinowanych w systemach roślinnych 12. Osiągnięcia i rozwój biotechnologii farmaceutycznej 13. Problemy agrobiotechnologii. Regulacje prawne dotyczące GMO 14. Podstawy hodowli zwierząt 15. Granice ingerencji w naturę |
|
Bibliography: |
(in Polish) 1) Podręczniki wiodące: C. Ratledge, B. Kristiansen (red.): Podstawy biotechnologii, PWN 2) Podręczniki uzupełniające: K. W. Szewczyk: Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej J. Fiedurek (red.): Procesy jednostkowe w biotechnologii, Wydawnictwo UMCS S. Malepszy (red.): Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN |
Classes in period "Winter semester 2023/24" (past)
Time span: | 2023-10-01 - 2024-02-19 |
Go to timetable
MO TU W TH FR |
Type of class: |
Lecture, 30 hours
|
|
Coordinators: | Aleksandra Karczmarska-Wódzka, Joanna Sikora | |
Group instructors: | Patrycja Wszelaki | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Credit: | Grading | |
Short description: |
(in Polish) Celem realizacji przedmiotu jest przekazanie informacji oraz dyskusja dotycząca powstania i rozwoju biotechnologii oraz jej znaczenia we współczesnym świecie w tym omówienie głównych nurtów i dziedzin biotechnologii. Wyjaśnienie podstaw mikrobiologicznych i biochemicznych, które są niezbędne do zrozumienia przebiegu procesów biotechnologicznych, prowadzonych z udziałem enzymów i mikroorgaznizmów. |
|
Full description: |
(in Polish) Celem realizacji przedmiotu jest przekazanie informacji oraz dyskusja dotycząca powstania i rozwoju biotechnologii oraz jej znaczenia we współczesnym świecie w tym omówienie głównych nurtów i dziedzin biotechnologii. Wyjaśnienie podstaw mikrobiologicznych i biochemicznych, które są niezbędne do zrozumienia przebiegu procesów biotechnologicznych, prowadzonych z udziałem enzymów i mikroorgaznizmów. Tematyka wykładów: 1. Podstawy biotechnologii 2. Biologia komórki 3. Podstawy metabolizmu bakterii 4. Zarządzanie genomem i jego analiza 5. Doskonalenie wybranych cech mikroorganizmów 6. Techniki hodowli drobnoustrojów 7. Biofarming 8. Mikroorganizmy w ochronie środoiwska 9. Metabolomika 10. GMO |
|
Bibliography: |
(in Polish) 1) Podręczniki wiodące: C. Ratledge, B. Kristiansen (red.): Podstawy biotechnologii, PWN 2) Podręczniki uzupełniające: K. W. Szewczyk: Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej J. Fiedurek (red.): Procesy jednostkowe w biotechnologii, Wydawnictwo UMCS S. Malepszy (red.): Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN |
|
Notes: |
(in Polish) W formie zdalnej program zajęć będzie realizowany za pomocą platformy Moodle zgodnie z planem zajęć przewidzianym na semestr. Link do zajęć: https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=5506 Hasło do kursu Prowadzący udostępnia Studentom po kontakcie mailowym za pomocą e-maila z końcówką @stud.umk.pl Należy kontaktować się po adresem: wszelakipatrycja@cm.umk.pl |
Classes in period "Winter semester 2024/25" (past)
Time span: | 2024-10-01 - 2025-02-23 |
Go to timetable
MO TU W TH FR |
Type of class: |
Lecture, 30 hours
|
|
Coordinators: | Aleksandra Karczmarska-Wódzka | |
Group instructors: | Joanna Sikora | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Credit: | Grading | |
Short description: |
(in Polish) Celem realizacji przedmiotu jest przekazanie informacji oraz dyskusja dotycząca powstania i rozwoju biotechnologii oraz jej znaczenia we współczesnym świecie w tym omówienie głównych nurtów i dziedzin biotechnologii. Wyjaśnienie podstaw mikrobiologicznych i biochemicznych, które są niezbędne do zrozumienia przebiegu procesów biotechnologicznych, prowadzonych z udziałem enzymów i mikroorgaznizmów. |
|
Full description: |
(in Polish) Celem realizacji przedmiotu jest przekazanie informacji oraz dyskusja dotycząca powstania i rozwoju biotechnologii oraz jej znaczenia we współczesnym świecie w tym omówienie głównych nurtów i dziedzin biotechnologii. Wyjaśnienie podstaw mikrobiologicznych i biochemicznych, które są niezbędne do zrozumienia przebiegu procesów biotechnologicznych, prowadzonych z udziałem enzymów i mikroorgaznizmów. Tematyka wykładów: 1. Podstawy biotechnologii 2. Biologia komórki 3. Podstawy metabolizmu bakterii 4. Zarządzanie genomem i jego analiza 5. Doskonalenie wybranych cech mikroorganizmów 6. Techniki hodowli drobnoustrojów 7. Biofarming 8. Mikroorganizmy w ochronie środoiwska 9. Metabolomika 10. GMO |
|
Bibliography: |
(in Polish) 1) Podręczniki wiodące: C. Ratledge, B. Kristiansen (red.): Podstawy biotechnologii, PWN 2) Podręczniki uzupełniające: K. W. Szewczyk: Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej J. Fiedurek (red.): Procesy jednostkowe w biotechnologii, Wydawnictwo UMCS S. Malepszy (red.): Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN |
|
Notes: |
(in Polish) W formie zdalnej program zajęć będzie realizowany za pomocą platformy Moodle zgodnie z planem zajęć przewidzianym na semestr. Link do zajęć: https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=5506 Hasło do kursu Prowadzący udostępnia Studentom po kontakcie mailowym za pomocą e-maila z końcówką @stud.umk.pl Należy kontaktować się po adresem: wszelakipatrycja@cm.umk.pl |
Copyright by Nicolaus Copernicus University in Torun.