Studia stacjonarne I stopnia - kierunek: Chemia kosmetyczna - semestr 4 (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Chemii)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2021/22L - Semestr letni 2021/22 2022/23L - Semestr letni 2022/23 2023/24L - Semestr letni 2023/24 2024/25L - Semestr letni 2024/25 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2021/22L | 2022/23L | 2023/24L | 2024/25L | |||||
0600-S1-ChK-AIK |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy o współczesnych metodach analizy instrumentalnej. Student poznaje metody spektroskopowe, elektrochemiczne i chromatograficzne w zastosowaniach do analizy substancji czystych i mieszanin. Wiedza obejmuje: podstawy teoretyczne, aspekt jakościowy i ilościowy instrumentalnych metod analitycznych oraz zasady działania aparatury. W ramach bloku student nabywa umiejętności przygotowania próbek analitycznych, zasad kalibracji i sprawdzania aparatury analitycznej, wykonania analiz, metod opracowania i analizy statystycznej wyników oraz przygotowania raportów analitycznych zgodnie z zasadami dobrej praktyki laboratoryjnej. |
|
||||||
0600-S1-ChK-FK |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest dokładna charakterystyka wybranych form kosmetycznych oraz metod ich otrzymywania i regulacji lepkości. Praktyczne badanie stabilności form kosmetycznych. |
|
||||||
0600-S1-ChK-MO |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem wykładów jest zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami mikrobiologii takimi jak taksonomia mikroorganizmów, budowa komórki prokariotycznej, eukariotycznej oraz wirusów, strategie metaboliczne mikroorganizmów, metody hodowli i identyfikacji. Poznają również możliwości mikroorganizmów jako producentów surowców kosmetycznych oraz zasady badania bezpieczeństwa mikrobiologicznego surowców oraz produktów kosmetycznych. Ćwiczenia laboratoryjne mają za zadanie przygotowanie do pracy w laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych w zakresie mikrobiologii. W ramach ćwiczeń studenci zapoznają się z preparatyką oraz analizą makroskopową i mikroskopową mikroorganizmów, technikami posiewów bakteryjnych, metodami hodowli, pozyskiwaniem czystych kultur. Ponadto studenci zapoznają się z wykonywaniem analiz mikrobiologicznych kosmetyków wg obowiązujących norm: analizować przeżywalność bakterii w wybranych produktach kosmetycznych oraz czystość mikrobiologiczną kosmetyków. |
|
||||||
0600-S1-ChK-PZ |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Indywidualna 120-to godzinna praktyka zawodowa odbywana w wybranym przez studenta zakładzie pracy w dowolnie ustalonym terminie. Szczegóły odbywania praktyki i jej termin student uzgadnia osobiście z zakładem pracy. Wybranym zakładem pracy mogą być zarówno zakłady produkcyjne jak również firmy i instytucje, których działalność związana jest z aspektem chemicznym. |
|
||||||
0600-S1-ChK-SOKK |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/22
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W trakcie wykładu omawiane są organiczne komponenty kosmetyczne zawarte w poszczególnych grupach produktów kosmetycznych |
|
||||||