Chemia i analiza żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0600-S1-Spec-CAZL |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.3
|
Nazwa przedmiotu: | Chemia i analiza żywności |
Jednostka: | Wydział Chemii |
Grupy: |
Specjalności studiów stacjonarnych I stopnia na kierunku chemia |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
5.00
LUB
6.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania wstępne: | zaliczone zajęcia z Podstaw chemii analitycznej zaliczone zajęcia z Analizy instrumentalnej |
Rodzaj przedmiotu: | przedmiot fakultatywny |
Całkowity nakład pracy studenta: | 1. Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (godziny kontaktowe)75 h. 2. Praca indywidualna studenta 105 h. |
Efekty uczenia się - wiedza: | Chemia i analiza żywności W1: Student definiuje: podstawowe składniki żywności, dodatki funkcjonalne do żywności, zanieczyszczenia i substancje toksyczne obecne w żywności. K_W06, W2: Student nabywa wiedzę o teoretycznych aspektach wykonania analizy ilościowej metodami klasycznymi, wiedzę o możliwościach wykorzystania metod klasycznych w analizie żywności, wiedzę o przyczynach i sposobach unikania błędów w analizie ilościowej, K_W12, W3: Student nabywa wiedzę o sposobie przedstawiania wyników analiz. K_W16 Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności W1: Student nabywa wiedzę o podstawach mikrobiologii żywności, K_W06 W2: Student nabywa wiedzę o teoretycznych aspektach wykonania analizy mikrobiologicznej, K_W11, K_W12 W3: Student nabywa wiedzę o sposobie przedstawiania wyników analiz. K_W16 |
Efekty uczenia się - umiejętności: | Chemia i analiza żywności U1: Student potrafi: sklasyfikować składniki żywności, dodatki funkcjonalne do żywności, wymienić źródła poszczególnych składników odżywczych i antyodżywczych, zaproponować metodykę oznaczania poszczególnych składników żywności, K_U01, U2: Student potrafi opracować raporty z wykonywanych analiz i zastosować poznane procedury analityczne w analizie żywności, K_U06, U3: Student potrafi opracować statystycznie uzyskane wyniki analiz. K_U12 Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności U1: Student potrafi: opracować raporty z wykonywanych analiz, posługiwać się sprzętem stosowanym w analizie mikrobiologicznej, K_U01, U2: Student potrafi opanować procedury wykonywania analiz mikrobiologicznych i zastosować poznane procedury w praktyce, K_U06, U3:Student potrafi opracować uzyskane wyniki analiz. K_U12 |
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne: | Chemia i analiza żywności K1: Student: samodzielnie i efektywnie pracuje z dużą ilością informacji, K_K01, K2: Student dostrzega zależności pomiędzy zjawiskami i poprawnie wyciąga wnioski, myśli twórczo, K_K02, K3: Student jest nastawiony na jak najlepsze wykonywanie powierzonych zadań, zdobywanie nowej wiedzy, umiejętności i doświadczeń, pracuje systematycznie K_K03 K4: Student nawiązuje współpracę w grupie, K_K08 K5: Student dba o środowisko naturalne. K_K09. Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności K1: Student: samodzielnie i efektywnie pracuje z dużą ilością informacji, K_K01, K2: Student dostrzega zależności pomiędzy zjawiskami i poprawnie wyciąga wnioski, myśli twórczo, K_K02, K3: Student jest nastawiony na jak najlepsze wykonywanie powierzonych zadań, zdobywanie nowej wiedzy, umiejętności i doświadczeń, pracuje systematycznie K_K03 K4: Student nawiązuje współpracę w grupie, K_K08 K5: Student dba o środowisko naturalne. K_K09. |
Metody dydaktyczne: | Chemia i analiza żywności Wykład z prezentacjami multimedialnymi Laboratorium – samodzielna praca studentów Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności Wykład z prezentacjami multimedialnymi Laboratorium – samodzielna praca studentów |
Metody dydaktyczne podające: | - wykład informacyjny (konwencjonalny) |
Metody dydaktyczne poszukujące: | - ćwiczeniowa |
Skrócony opis: |
Chemia i analiza żywności Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu chemii i analizy żywności. Ponadto student poznaje zasady analizy żywności przy zastosowaniu standardowych metod analitycznych. Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu mikrobiologii żywności. Ponadto student w ramach zajęć laboratoryjnych poznaje zasady analizy mikrobiologicznej żywności. |
Pełny opis: |
Chemia i analiza żywności Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z podstawowymi informacjami dotyczącymi naturalnych składników żywności (białka, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne, woda, witaminy) i substancji dodatkowych, ich charakterystyki oraz metod analizy ilościowej i jakościowej. Treści programowe laboratorium: Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania próbek żywnościowych do analizy oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w badaniach żywności. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy (ekstrakcja, mineralizacja) oraz oznaczanie podstawowych składników żywności, w tym między innymi: białek, cukrów, makroelementów, witamin, składników antyodżywczych i nieodżywczych. oraz dodatków funkcjonalnych. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne oraz spektroskopowe. Większość proponowanych ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach. Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności Wykład pozwala na zapoznanie studenta z zagrożeniami mikrobiologicznymi żywności. Obejmuje następujące zagadnienia: mikrobiologiczna degradacja składników żywności i ich wpływ na sensoryczną jakość żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe (charakterystyka, bakterie chorobotwórcze i wytwarzane przez nie toksyny, grzyby toksynotwórcze i mykotoksyny, wirusy); drobnoustroje wskaźnikowe; mikroflora wybranych surowców i przetworów żywnościowych. Omawiany jest wpływ czynników utrwalających żywność na przeżywalność mikroorganizmów. Laboratorium pozwoli na zapoznanie studenta z przygotowaniem pożywek oraz prób wybranych surowców i produktów żywnościowych do analizy mikrobiologicznej, oceną jakości mikrobiologicznej żywności i jej przydatności do spożycia. Student pozna testy mikrobiologiczne oceny świeżości preparatów żywnościowych oraz metody określania mikroflory opakowań: metoda popłuczyn, metodą bezpośrednią (Richtera). Samodzielnie określi zawartość wybranych mikroorganizmów testowych w materiałach żywnościowych. |
Literatura: |
Chemia i analiza żywności Literatura podstawowa 1.E. Szłyk, M. Cichosz, A. Filipiak Szok, A. Jastrzębska, M. Kurzawa, Skrypt: Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności – wyd UMK, Toruń 2013 2. Z.S. Sikorski, Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2002 3. E. Pijanowski, M. Dłużewski, A. Dłużewska, A. Jarczyk, Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa, 2004 4. Red. A. Klepacka, Analiza żywności, skrypt SGGW, Warszawa, 2005 5. Red. Z. Żegarska, Ćwiczenia z analizy żywności, Wydawnictwo UWM, Olsztyn 2000 Literatura uzupełniająca: 1. W. Bednarski, A. Repsa, Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003 2.Z. Marczenko, M. Balcerzak, Spektrofotometryczne metody w analizie nieorganicznej, PWN, Warszawa, 1998 Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności Literatura podstawowa 1. L. Kosewska,Analiza mikrobiologiczna w przemyśle spożywczym, WSiP, Warszawa, 1986 2. Dokumentacja techniczno-ruchowa. Spółdzielnia Pracy Mechaników „SMS”, Warszawa, ul. Konstruktorska 8. Autoklaw poziomy typ AS25 3. Z. Libudzisz, K. Kowal (red.). Mikrobiologia techniczna, Tom I,II, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź, 2000 4. H. G. Schlegel, Mikrobiologia ogólna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2000 5. A. Różalski, Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 1998 Literatura uzupełniająca: 1. E. Elimer, Mikrobiologia techniczna, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław, 1999 2. E. Sobczak E. (red.). Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i technicznej, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 1993 3. K. Trojanowska, H. Giebel, B, Gołębiowska, Mikrobiologia żywności, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań, 1996 4. G. Muller, Podstawy mikrobiologii żywności, WNT, Warszawa 1990 5. K. Trojanowska, H. Giebeel, B. Gołębiowska, Mikrobiologia żywności, Wyd. AR, Poznań 1996 |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody oceniania: Wykład:- egzamin pisemny- Laboratorium: zaliczenie na ocenę na podstawie sprawozdań z wykonywanych analiz Kryteria punktowe Wykład: zaliczenie na ocenę na podstawie egzamin pisemnego ndst - 0-49 % pkt. dst- 50-60% pkt dst plus- 61-65% pkt. db- 66-75%) pkt db plus- 76-80% pkt bdb- pow. 80% pkt Kryteria oceniania Chemia i analiza żywności - wykład Na ocenę dostateczną: Student definiuje: podstawowe składniki żywności, dodatki funkcjonalne do żywności, zanieczyszczenia i substancje toksyczne obecne w żywności. W1 Na ocenę dostateczny plus Student potrafi sklasyfikować składniki żywności, dodatki funkcjonalne do żywności, -wymienić źródła poszczególnych składników odżywczych i antyodżywczych, W1; U1 Na ocenę dobrą: Student potrafi rozpoznać i zakwalifikować zagrożenia związane z substancjami dodatkowymi oraz zanieczyszczeniami żywności W1; W2; U1; Na ocenę dobry plus Potrafi zastosować zdobytą wiedzę do oceny jakości żywności pod katem zawartości składników odżywczych i nieodżywczych i antyodżywczych. W1; W2; W3; U1 Na ocenę bardzo dobry Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny wykładu zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece.W1-W3; U1 Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności Kryteria oceniania. Na ocenę dostateczną: Student zna podstawy mikrobiologii żywności oraz potrafi opisać analizy przeprowadzane w pracowni. W1 Na ocenę dostateczny plus Student zna i rozumie podstawy teoretyczne metod analizy oraz zna zasady opisu analizy mikrobiologicznej przeprowadzonej w pracowni. W1, U1 Na ocenę dobrą: Zna metodę i rozumie zasady teoretyczne oraz sposób wykonania analizy. Potrafi planować i samodzielnie opisać analizę oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. W1, W2, U1 Na ocenę dobry plus Posiada pełną wiedzę o metodzie, rozumie zasadę pracy z wykorzystaniem właściwego sprzętu i szkła laboratoryjnego. Potrafi zastosować zdobytą wiedzę do rozwiązywania nowych problemów analitycznych. W1-W3, U1 Na ocenę bardzo dobry Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny wykładu zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece, stosuje właściwe metody badania złożonych matryc i potrafi je zastosować do rozwiązywania nowych wykraczających poza temat wykładu. W1-W3, U1 |
Praktyki zawodowe: |
brak |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR WYK
LAB
CZ LAB
LAB
PT LAB
LAB
LAB
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 50 godzin
Wykład, 25 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marzanna Kurzawa, Edward Szłyk | |
Prowadzący grup: | Marcin Cichosz, Aneta Jastrzębska, Marzanna Kurzawa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu chemii i analizy żywności. Ponadto student poznaje zasady analizy żywności przy zastosowaniu standardowych metod analitycznych. |
|
Pełny opis: |
Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania próbek żywnościowych do analizy oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w badaniach żywności. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy (ekstrakcja, mineralizacja) oraz oznaczanie podstawowych składników żywności, w tym między innymi: białek, cukrów, makroelementów, witamin, składników antyodżywczych i nieodżywczych. oraz dodatków funkcjonalnych. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne oraz spektroskopowe. Większość proponowanych ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. E. Szłyk, M. Cichosz, A. Filipiak-Szok, A. Jastrzębska, M. Kurzawa, Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności, UMK, Toruń, 2013 2. Z.S. Sikorski, Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2002 3. E. Pijanowski, M. Dłużewski, A. Dłużewska, A. Jarczyk, Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa, 2004 4. Red. A. Klepacka, Analiza żywności, skrypt SGGW, Warszawa, 2005 5. Red. Z. Żegarska, Ćwiczenia z analizy żywności, Wydawnictwo UWM, Olsztyn 2000 Literatura uzupełniająca: 1. W. Bednarski, A. Repsa, Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003 2.Z. Marzenko, M. Balcerzak, Spektrofotometryczne metody w analizie nieorganicznej, PWN, Warszawa, 1998 |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT LAB
ŚR LAB
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 50 godzin
Wykład, 25 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marzanna Kurzawa, Edward Szłyk | |
Prowadzący grup: | Marcin Cichosz, Aneta Jastrzębska, Marzanna Kurzawa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu chemii i analizy żywności. Ponadto student poznaje zasady analizy żywności przy zastosowaniu standardowych metod analitycznych. |
|
Pełny opis: |
Chemia i analiza żywności Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu chemii i analizy żywności. Ponadto student poznaje zasady analizy żywności przy zastosowaniu standardowych metod analitycznych. Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu mikrobiologii żywności. Ponadto student w ramach zajęć laboratoryjnych poznaje zasady analizy mikrobiologicznej żywności. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. E. Szłyk, M. Cichosz, A. Filipiak-Szok, A. Jastrzębska, M. Kurzawa, Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności, UMK, Toruń, 2013 2. Z.S. Sikorski, Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2002 3. E. Pijanowski, M. Dłużewski, A. Dłużewska, A. Jarczyk, Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa, 2004 4. Red. A. Klepacka, Analiza żywności, skrypt SGGW, Warszawa, 2005 5. Red. Z. Żegarska, Ćwiczenia z analizy żywności, Wydawnictwo UWM, Olsztyn 2000 Literatura uzupełniająca: 1. W. Bednarski, A. Repsa, Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003 2.Z. Marzenko, M. Balcerzak, Spektrofotometryczne metody w analizie nieorganicznej, PWN, Warszawa, 1998 |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ LAB
PT LAB
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 50 godzin
Wykład, 25 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marzanna Kurzawa, Edward Szłyk | |
Prowadzący grup: | Marcin Cichosz, Aneta Jastrzębska, Marzanna Kurzawa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu chemii i analizy żywności. Ponadto student poznaje zasady analizy żywności przy zastosowaniu standardowych metod analitycznych. |
|
Pełny opis: |
Chemia i analiza żywności Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu chemii i analizy żywności. Ponadto student poznaje zasady analizy żywności przy zastosowaniu standardowych metod analitycznych. Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu mikrobiologii żywności. Ponadto student w ramach zajęć laboratoryjnych poznaje zasady analizy mikrobiologicznej żywności. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. E. Szłyk, M. Cichosz, A. Filipiak-Szok, A. Jastrzębska, M. Kurzawa, Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności, UMK, Toruń, 2013 2. Z.S. Sikorski, Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2002 3. E. Pijanowski, M. Dłużewski, A. Dłużewska, A. Jarczyk, Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa, 2004 4. Red. A. Klepacka, Analiza żywności, skrypt SGGW, Warszawa, 2005 5. Red. Z. Żegarska, Ćwiczenia z analizy żywności, Wydawnictwo UWM, Olsztyn 2000 Literatura uzupełniająca: 1. W. Bednarski, A. Repsa, Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003 2.Z. Marzenko, M. Balcerzak, Spektrofotometryczne metody w analizie nieorganicznej, PWN, Warszawa, 1998 |
Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
WYK
CZ LAB
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 50 godzin
Wykład, 25 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marzanna Kurzawa, Edward Szłyk | |
Prowadzący grup: | Marcin Cichosz, Aneta Jastrzębska, Marzanna Kurzawa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu chemii i analizy żywności. Ponadto student poznaje zasady analizy żywności przy zastosowaniu standardowych metod analitycznych. |
|
Pełny opis: |
Chemia i analiza żywności Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu chemii i analizy żywności. Ponadto student poznaje zasady analizy żywności przy zastosowaniu standardowych metod analitycznych. Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności Przedmiot ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu mikrobiologii żywności. Ponadto student w ramach zajęć laboratoryjnych poznaje zasady analizy mikrobiologicznej żywności. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. E. Szłyk, M. Cichosz, A. Filipiak-Szok, A. Jastrzębska, M. Kurzawa, Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności, UMK, Toruń, 2013 2. Z.S. Sikorski, Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2002 3. E. Pijanowski, M. Dłużewski, A. Dłużewska, A. Jarczyk, Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa, 2004 4. Red. A. Klepacka, Analiza żywności, skrypt SGGW, Warszawa, 2005 5. Red. Z. Żegarska, Ćwiczenia z analizy żywności, Wydawnictwo UWM, Olsztyn 2000 Literatura uzupełniająca: 1. W. Bednarski, A. Repsa, Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003 2.Z. Marzenko, M. Balcerzak, Spektrofotometryczne metody w analizie nieorganicznej, PWN, Warszawa, 1998 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu.