Nicolaus Copernicus University in Torun - Central Authentication Service
Strona główna

Microbiology

General data

Course ID: 1716-K2-MIKR-S1
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (0917) Traditional and complementary medicine and therapy The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: Microbiology
Name in Polish: Mikrobiologia
Organizational unit: Department of Microbiology
Course groups: (in Polish) Przedmioty obowiązkowe dla 1 semestru 2 roku S1 na kierunku Kosmetologia
ECTS credit allocation (and other scores): 0 OR 3.00 (differs over time) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Prerequisites:

(in Polish) Do realizacji opisywanego przedmiotu niezbędne jest posiadanie podstawowych wiadomości z zakresu biologii i fizjologii komórki. Ponadto, student powinien posiadać wiedzę i umiejętności zdobyte w ramach przedmiotów: chemii, biochemii, anatomii, histologii i fizjologii.

Type of course:

(in Polish) przedmiot obowiązkowy

Total student workload:

(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:

- udział w wykładach: 10 godzin

- udział w laboratoriach: 30 godzin

- udział w konsultacjach naukowo-badawczych: 2 godziny

- egzamin teoretyczny: 1 godzina

Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 43 godziny, co odpowiada 1,72 punktu ECTS


2. Bilans nakładu pracy studenta:

- udział w wykładach: 10 godzin (z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość)

- udział w laboratoriach: 30 godzin

- udział w konsultacjach naukowo-badawczych: 2 godziny

- czytanie wybranego piśmiennictwa naukowego: 1 godzina

- przygotowanie do laboratoriów: 15 godzin

- przygotowanie do kolokwiów: 6 godzin

- przygotowanie do egzaminu i egzamin: 10 + 1 =11 godzin

Łączny nakład pracy studenta związany z realizacją przedmiotu wynosi 75 godzin, co odpowiada 3 punktom ECTS

3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi – 1 godzina

Łączny czas związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 1 godzinę, co odpowiada 0,04 punku ECTS

4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:

- przygotowanie do kolokwiów: 6 godzin

- przygotowanie do egzaminu i egzamin: 10 + 1 = 11 godzin

Łączny nakład pracy studenta związany z przygotowaniem do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 17 godzin, co odpowiada 0,68 punktu ECTS


5. Bilans nakładu pracy o charakterze praktycznym:

- udział w laboratoriach: 30 godzin

- przygotowanie do laboratoriów (w zakresie praktycznym): 7 godzin

Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 37 godzin, co odpowiada 1,48 punktu ECTS


6. Bilans nakładu pracy studenta poświęcony zdobywaniu kompetencji społecznych w zakresie oraz laboratoriów.

Kształcenie w dziedzinie afektywnej poprzez proces samokształcenia:

- przygotowanie do laboratoriów: 1 godzina

- udział w konsultacjach naukowo-badawczych: 2 godziny

Łączny czas pracy studenta potrzebny do zdobywania kompetencji społecznych w zakresie laboratoriów wynosi 3 godziny, co odpowiada 0,12 punktu ECTS


7. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki

- nie dotyczy


Learning outcomes - knowledge:

(in Polish) W1: przedstawia taksonomię i charakterystykę wybranych drobnoustrojów o znaczeniu klinicznym oraz wymienia ich właściwości biochemiczne i czynniki wirulencji (K_W12)

W2: wyjaśnia mechanizmy warunkujące zmienność genomów drobnoustrojów chorobotwórczych dla ludzi (K_W12)

W3: opisuje metody hodowli i identyfikacji drobnoustrojów ogółem oraz metody diagnostyki wybranych najczęstszych patogenów człowieka (K_W12)

W4: wymienia podstawowe metody dezynfekcji i sterylizacji oraz sposoby kontroli skuteczności działań przeciwdrobnoustrojowych (K_W12)

W5: wymienia metody badania czystości mikrobiologicznej środowiska pracy; wyjaśnia działania przeciwdrobnoustrojowe i podstawowe zasady aseptyki i antyseptyki oraz wpływ czynników fizycznych i chemicznych na drobnoustroje (K_W12)

W6: wymienia drobnoustroje wchodzące w skład mikrobioty fizjologicznej skóry człowieka, opisuje ich znaczenie dla zdrowia oraz drobnoustroje potencjalnie chorobotwórcze dla człowieka, które mogą występować w zakładzie kosmetycznym oraz w kosmetykach i mogą stanowić zagrożenie dla człowieka (K_W12)

W7: wymienia drogi przenoszenia drobnoustrojów w zakładzie kosmetycznym i charakteryzuje wybrane drobnoustroje o istotnym znaczeniu klinicznym (K_W12)

W8: zna ryzyko związane z obecnością drobnoustrojów w kosmetykach i zakładzie kosmetycznym, zna kryteria oceny czystości mikrobiologicznej kosmetyków (K_W12)

W9: wyjaśnia zasady pobierania, transportu i przechowywania materiału do badań mikrobiologicznych (K_W12)

Learning outcomes - skills:

(in Polish) U1: wykonuje podstawowe badania z zakresu diagnostyki bakteriologicznej i mikologicznej, z uwzględnieniem metod mikroskopowych, hodowlanych, oceny antybiotykowrażliwosci drobnoustrojów mające na celu identyfikację czynników mikrobiologicznych mających wpływ na stan zdrowia człowieka (K_U12)

U2: wyjaśnia metody pobierania materiału, sposób jego transportu i przechowywania w celu wykonania badań mikrobiologicznych umożliwiających wykrycie czynników mikrobiologicznych mających wpływ na stan zdrowia człowieka (K_U12)

U3: przeprowadza kontrolę skuteczności działań przeciwdrobnoustrojowych wpływających na stan zdrowia człowieka oraz kontrolę czystości mikrobiologicznej środowiska pracy (K_U12)

U4: przeprowadza kontrolę mikrobiologiczną kosmetyków, w celu wykrycia drobnoustrojów mogących mieć wpływ na stan zdrowia człowieka (K_U12)


Learning outcomes - social competencies:

(in Polish) K1: w trakcie zajęć praktycznych realizuje zadania w sposób zapewniający bezpieczeństwo własne i otoczenia, przestrzega BHP (K_K01)

K2: ma świadomość zagrożenia zdrowotnego związanego z kontaktem z drobnoustrojami potencjalnie chorobotwórczymi, które mogą występować w zakładzie kosmetycznym oraz w kosmetykach (K_K03)

Teaching methods:

(in Polish) Wykłady:

- wykład informacyjny (konwencjonalny) z prezentacją multimedialną

- wykład problemowy

- wykład konwersatoryjny


Laboratoria:

- metoda obserwacji

- ćwiczenia praktyczne

- metody eksponujące: pokaz

- metoda klasyczna problemowa

- dyskusja

Observation/demonstration teaching methods:

- display

Expository teaching methods:

- description
- discussion
- informative (conventional) lecture
- narration
- participatory lecture
- problem-based lecture

Exploratory teaching methods:

- case study
- classic problem-solving
- experimental
- laboratory
- observation
- practical
- presentation of a paper
- round table
- seminar
- situational

Online teaching methods:

- content-presentation-oriented methods

Short description: (in Polish)

Przedmiot Mikrobiologia przedstawia ogólną charakterystykę mikrobioty naturalnej oraz najczęstszych patogenów człowieka, ich morfologię, właściwości biochemiczne, chorobotwórczość. Obejmuje wykłady i laboratoria mające na celu zapoznanie studentów z metodami i warunkami hodowli drobnoustrojów, metodami ich identyfikacji i oceny antybiotykowrażliwości oraz zasadami aseptyki i antyseptyki podczas pracy w laboratorium mikrobiologicznym i zakładzie kosmetycznym.

Full description: (in Polish)

Wykłady z przedmiotu Mikrobiologia mają na celu zapoznać studentów z: taksonomią drobnoustrojów, warunkami ich wzrostu, czynnikami wirulencji, procesami genetycznymi drobnoustrojów oraz z charakterystyką wybranych wirusów, bakterii i grzybów, które mogą być czynnikami etiologicznymi zakażeń człowieka. Ponadto celem wykładów jest zapoznanie z działaniami przeciwdrobnoustrojowymi, zasadami profilaktyki zakażeń, podstawowymi wiadomościami o drobnoustrojach występujących w surowcach kosmetycznych i kosmetykach oraz z normami czystości mikrobiologicznej dla kosmetyków.

Laboratoria są częściowo powiązane z zagadnieniami omawianymi na wykładach i mają na celu: zaznajomienie z właściwościami biologicznymi drobnoustrojów, metodami ich hodowli, identyfikacji i oceny antybiotykowrażliwości, technikami wykonywania preparatów mikroskopowych, posiewów. Mają na celu przybliżenie metod kontroli skuteczności działań biobójczych, metod badania czystości mikrobiologicznej środowiska pracy (ocenę czystości rąk, powietrza, wody) oraz metod kontroli czystości mikrobiologicznej kosmetyków. Ponadto, zapoznają studentów z przebiegiem badania mikrobiologicznego oraz zasadami pobierania i transportu materiału do badań mikrobiologicznych. Laboratoria kształtują umiejętności pracy indywidualnej oraz w zespole.

Bibliography: (in Polish)

Literatura podstawowa:

1. Gospodarek - Komkowska E., Mikucka A.: Mikrobiologia w dermatologii, wenerologii oraz w medycynie estetycznej i kosmetologii. PZWL, Warszawa 2021

2. Murray P.R., Rosenthal K.S., Pfaller M.A.: Mikrobiologia. Elsevier Urban and Partner, Wrocław 2018 (lub wcześniejsze)

3. Szewczyk E.: Diagnostyka bakteriologiczna. PWN, Warszawa 2019 (lub wcześniejsze)

Literatura uzupełniająca:

1. Bulanda M., Pietrzyk A., Wróblewska M.: Mikrobiologia Lekarska (Tom 1 i 2). PZWL, Warszawa 2023

2. Dziubek Z.: Choroby zakaźne i pasożytnicze. PZWL, Warszawa 2010 (lub wcześniejsze)

3. Heczko P.B., Pietrzyk A., Wróblewska M.: Mikrobiologia lekarska. PZWL, Warszawa 2022 (lub wcześniejsze)

4. Gertig H.: Regulacje prawne w kosmetyce. UMK Poznań, Poznań 2007

5. Murawska - Ciałowicz E., Zawadzki M.: Higiena - podręcznik dla studentów wydziałów kosmetologii. Górnicki Wydawnictwo Medyczne, Wrocław 2005

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest: obecność (dwie nieobecności w 1 semestrze mogą stanowić podstawę do niezaliczenia przedmiotu), pozytywna ocena wystawiona przez prowadzącego laboratoria (średnia wszystkich ocen uzyskanych przez studenta w trakcie laboratoriów), brak wykroczeń wymienionych w części „Zasady BHP” Regulaminu Dydaktycznego Katedry Mikrobiologii.

Egzamin końcowy: zaliczenie na ocenę na podstawie testu pisemnego zamkniętego. Test składa się z 60 pytań: testowych (odpowiedź jednokrotnego wyboru) dotyczących wiedzy zdobytej podczas wykładów (do 50% pytań) oraz laboratoriów. Za każdą prawidłową odpowiedź student uzyskuje jeden punkt. Do uzyskania pozytywnej oceny konieczne jest zdobycie minimum 36 (60%) punktów.

Jeżeli średnia ocen studenta z laboratoriów (średnia ważona wyliczana z ocen za: aktywność [x1], wejściówki [x1], kolokwia [x3]) mieści się w przedziale 4,0 - 4,49, student może mieć dodatkowo doliczone do punktacji z egzaminu 3 punkty. Średnia ocen (z laboratoriów) ≥ 4,5 pozwala dodatkowo doliczyć studentowi 4 punkty do punktacji uzyskanej z egzaminu, co może wpłynąć na podwyższenie oceny końcowej z egzaminu.

Kolokwia, sprawdziany pisemne: zaliczenie na ocenę na podstawie testu (pytania otwarte i zamknięte jednokrotnego wyboru) z wiedzy zdobytej w trakcie laboratoriów.

W przypadku zaliczeń pisemnych (testy na sprawdzianach pisemnych, kolokwiach i egzaminie) uzyskane punkty przelicza się na oceny według następującej skali:

Procent punktów Ocena

92-100% Bardzo dobry

84-91% Dobry plus

76-83% Dobry

68-75% Dostateczny plus

60-67% Dostateczny

0-59% Niedostateczny

Niezdanie przez studenta egzaminu jest równoznaczne z otrzymaniem oceny niedostatecznej i koniecznością zdawania egzaminu poprawkowego.

Egzamin końcowy: ≥ 60% (W1, W2, W3, W4, W5, W6, W7, W8, W9, U1, U2, U3, U4)

Kolokwia, sprawdziany pisemne: ≥ 60% (W1, W3, W4, W5, W6, W7, W8, W9, U1, U2, U3, U4)

Raporty/ karty pracy: ≥ 60% (W1, W3, W4, W5, W6, W7, W8, W9, U1, U2, U3, U4, K2)

Practical placement: (in Polish)

Program kształcenia nie przewiduje odbycia praktyk zawodowych

Classes in period "Winter semester 2021/22" (past)

Time span: 2021-10-01 - 2022-02-20
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Laboratory, 30 hours more information
Lecture, 10 hours more information
Coordinators: Eugenia Gospodarek-Komkowska
Group instructors: Zuzanna Bernaciak, Anna Budzyńska, Eugenia Gospodarek-Komkowska, Natalia Wiktorczyk-Kapischke
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Examination
Laboratory - Pass/Fail
Lecture - Pass/Fail

Classes in period "Winter semester 2022/23" (past)

Time span: 2022-10-01 - 2023-02-19
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Laboratory, 30 hours more information
Lecture, 10 hours more information
Coordinators: Eugenia Gospodarek-Komkowska
Group instructors: Anna Budzyńska, Eugenia Gospodarek-Komkowska, Krzysztof Skowron, Natalia Wiktorczyk-Kapischke
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Examination
Laboratory - Pass/Fail
Lecture - Pass/Fail

Classes in period "Winter semester 2023/24" (past)

Time span: 2023-10-01 - 2024-02-19
Selected timetable range:
Navigate to timetable
Type of class:
Laboratory, 30 hours more information
Lecture, 10 hours more information
Coordinators: Eugenia Gospodarek-Komkowska
Group instructors: Anna Budzyńska, Eugenia Gospodarek-Komkowska, Natalia Wiktorczyk-Kapischke
Students list: (inaccessible to you)
Examination: Course - Examination
Laboratory - Pass/Fail
Lecture - Examination
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by Nicolaus Copernicus University in Torun.
ul. Jurija Gagarina 11, 87-100 Toruń tel: +48 56 611-40-10 https://usosweb.umk.pl/ contact accessibility statement mapa serwisu USOSweb 7.0.3.0-2 (2024-04-26)